Amsterdamse politie vertelt wat er écht gebeurde in restaurant van man Katja

Katja Schuurman is woedend op de Amsterdamse politie, die het zomaar waagde om het restaurant van haar man Freek van Noortwijk een officiële waarschuwing te geven op zaterdagavond om 22.03 uur. De gasten zouden al met hun jassen aan bij de deur staan. De politie zegt iets heel anders.

Aan RTL Boulevard laten ze weten: "Onze boa’s en agenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving. Dat doen ze vaak in alle redelijkheid. Ook in dit geval: in de zaak zaten om 22.03 uur nog enkele klanten aan tafel. De eigenaar of bedrijfsleider is daar door onze boa’s op aangesproken. De eigenaar liet weten dat iedereen snel zou vertrekken. Toen dat na tien minuten nog steeds niet was gebeurd werd er een waarschuwing geschreven, met daarop het tijdstip van de eerste constatering van een overtreding."

Katja deelt na het bericht nog een filmpje van meer dan een uur later bij Freeks andere eetgelegenheid Guts. Agenten zagen er nog licht branden en mensen zitten en dus gingen ze informeren. De bedrijfsleidster legt hen uit dat het personeel er nog een drankje doet. Dan stopt het filmpje, maar volgens de politie liep het daarna uit de hand. De agenten werden beledigd, waarna een identiteitscontrole volgde en nogmaals werd gesommeerd de lichten uit te doen.

Katja Schuurman hoeft dus niet zo verongelijkt te doen. Ook de restaurants van haar man moeten zich gewoon aan de coronaregels houden.

Dit bericht bekijken op Instagram

Het risico accepterend dat ik door dit te delen met pek en veren het land uit gejaagd word: “Serieus? Een officiële waarschuwing dat je je niet aan de regels -22.00 sluiten- houdt om 22.03 uur?? Omdat je gasten, met jassen aan op weg naar buiten, -een laatste propt een hapje dessert naar binnen-, niet exact 22.00 buiten staan? @restaurantbreda (Een tweede keer is de boete 4000,- euro. De derde keer moet je je restaurant, je passie, je levenswerk, sluiten.) Het filmpje is ook van gisteravond @restaurant_guts , waar allang geen gasten meer aanwezig waren, maar de eigenaren aan het opruimen waren geweest; het lijkt mij sterk dat verwacht wordt dat je je gasten eruit bonjourt, de deur direct ook achter jezelf dicht trekt, en de volgende ochtend wel weer verder kijkt. Ik kan me voorstellen dat het voor onze handhavers van de wet ook allemaal nog lastig te volgen is, maar de toon van deze politiedame -“ik vind het heel irritant, dus doe gewoon je lampen uit en ga weg”- komt op mij nogal lomp en zonder enig inlevingsvermogen over. Mensen, in zoveel verschillende sectoren, moeten al maanden lang elke dag vechten om hun bedrijf te laten overleven. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor eigenaren en personeel van restaurants. Ook zangers, theatermakers; de hele cultuursector dreigt om te vallen door regels die op z’n zachtst gezegd niet consequent doorgevoerd worden voor eenieder in ons land. Ik noem kerken. En vliegtuigen. Of Ton uit Rossum, die eigenaar van een bedrijf met touringcars, die in die hoedanigheid maximaal 15 mensen mag vervoeren, maar wordt diezelfde bus ingezet voor de NS mogen dit er 30 zijn. Met hoeveel verschillende maten wil onze overheid meten? Over de luchtvaart en Schiphol moeten we in dit kader maar helemaal zwijgen; elk weldenkend mens krijgt dan al helemaal kortsluiting. Als we deze ellendige crisis inderdaad ‘samen’ moeten oplossen, moet er consequent beleid worden gevoerd. Bij voorkeur gebaseerd op kennis en feiten. Waardoor eenieder begrip kan en wil opbrengen voor regels en restricties. Lieve overheid, dit is beleid voor de bühne, bureaucratie en willekeur. En lees voor dinsdag aub ook die brandbrief van artsen nog even goed door.”

Een bericht gedeeld door Katja Schuurman (@katjaschuurman) op

Dit bericht bekijken op Instagram

Gisterenavond werd ik toegesproken door de politie als een crimineel en een klein schoolmeisje tegelijk. En dit is wat ik deed om dat uit te lokken. ******************************************** Restaurant GUTS, 23:28 Het is half 12 zaterdagavond. Ik zit in mijn restaurant met mijn compagnon (Guillaume De Beer) en twee collega’s (Vagarsh M Yan en Daan Leurs). We zijn net klaar met opruimen en bespreken de avond even na. We hebben het over hoe tegennatuurlijk het was de gasten weg te moeten sturen om tien uur. Over hun reacties. Sommigen begripvol, sommigen teleurgesteld, sommigen ergens daar tussen in. Over hoeveel pijn het ons doet die genietende mensen eruit te moeten sturen, omdat het voor hen inééns tien uur was, want “time flies when…”. Over dat gastvrijheid ons vak is en in ons bloed zit en dat nu even niet mag. We zitten ook even, omdat we na wederom een dag van 12 uur werken even die behoefte hadden. Dan rijdt er een politieauto langs. Sinds een aantal weken valt het ons ineens op, er bekruipt ons een gevoel, maar we zijn blij dat we niks verkeerd doen.. ******************************************** De mevrouw in het filmpje hierna doet haar werk. De regels zijn duidelijk zegt ze, wij dachten dat ook, maar waarom komen we er dan toch niet uit. Waarom wordt dan toch ons ID gevraagd? Waarom wordt er dan toch een melding gemaakt bij de gemeente, waarom sta ik me om half 12 ‘s nachts op straat te verdedigen dat ik mijn werk die dag weer keurig gedaan heb. En moesten de lichten nu aan of uit van meneer Rutte? ******************************************** Ik neem het deze agenten ook niet kwalijk, want zijn doen enkel hun werk en dit zal de opdracht zijn geweest. Maar de horeca die op 18 Augustus door Rutte nog werd omschreven als “Safe Haven”, wordt nu langzaamaan de paria van de samenleving. ** Laat het niet gebeuren. We doen zó ons best ** We willen deel zijn van de oplossing, maar we zijn niet het probleem.

Een bericht gedeeld door Johanneke van Iwaarden (@johannekevi) op