Nieuw Flodder-filmpje grote hit op YouTube

Een oud promotiefilmpje dat acteur Coen van Vrijberghe de Coningh in 1994 maakte op de set van Flodder 3 is een grote hit op YouTube. Het unieke materiaal, dat regisseur Dick Maas maandagavond online zette, werd binnen een paar uur tijd bijna 30.000 keer bekeken.

Maas kwam het filmpje, waarin Van Vrijberghe als zijn personage Johnnie Flodder verslag doet van het doen en laten op de set van de film, opeens tegen tijdens het digitaliseren van zijn oude videobanden. "Volgens mij is het nooit in de openbaarheid gebracht", vertelt Maas. "Het was ooit bedoeld voor eventuele promotie."

Van Vrijberghe de Coningh overleed in 1997 plotseling aan een hartstilstand. De regisseur van Flodder heeft overlegd met actrice Wivineke van Groningen, met wie Van Vrijberghe op dat moment een relatie had, of zij het goed vond als hij het filmpje online zette. “Ik zie het als een eerbetoon”, legt Maas uit. “Coen was een groot acteur. En hij heeft een erg leuk filmpje gemaakt.” De fans zijn het met hem eens: in de commentaren op YouTube wordt zijn initiatief geprezen en toegejuicht.

Flodder 3 was de laatste van drie bioscoopfilms over het asociale gezin in de wijk Zonnedael. Acteur Coen van Vrijberghe de Coningh speelde in het laatste deel de rol van zoon Johnnie, die hij voor de tv-serie al van Huub Stapel had overgenomen. De film trok bijna een half miljoen bezoekers.