‘Cruijff is eigenlijk niet te spelen’

Reinout Scholten van Aschat vertelt in het AD dat het een behoorlijke klus is geweest om in de huid van Johan Cruijff te kruipen voor de serie van de VPRO over de voetballegende. "Je kan hem eigenlijk niet spelen. Niet alleen als voetballer op het veld, maar niet daarbuiten. Hij is zo'n onafhankelijke geest, hij is altijd zichzelf. Daarom wordt hij zo aanbeden", aldus de 24-jarige acteur.

Niet alleen het unieke karakter van Cruijff maakte de rol lastig van Reinout, maar zeker ook het feit dat niet alles van 'El Salvador' bekend is. "Niemand weet bijvoorbeeld hoe Cruijff een eitje bakt of hoe hij zijn sloffen aantrekt. Dat ik dat zelf kon bepalen, gaf mij wel een soort vertrouwen. Ik kon mijn eigen Cruijff maken, in plaats van hem na te doen."

Dat nadoen betekent ook dat je het accent van de oud-Ajacied in de vingers moet krijgen en ook daarmee had Scholten van Aschat de nodige moeite: "Het is geen Jordanees accent zoals ik in De Heineken ontvoering moest toepassen. Johan komt uit Betondorp, daar spreken ze weer heel anders. Ik heb veel moeite gedaan om mij dat eigen te maken, ik oefende zelfs als ik aan het fietsen was. Soms betrap ik mij erop dat ik het accent van Cruijff nog gebruik in een gesprek."

Wat de acteur in ieder geval niet hoefde te kunnen, was het evenaren van Cruijffs balkunsten. "Ik heb vroeger wel gevoetbald. Vooral met mijn broer Jeroen, maar die was veel beter dan ik", grapt Reinout. Uiteindelijk is voor de voetbalbeelden in Cruijff gebruikgemaakt van archiefbeelden.