Experts over Baldwin die regisseur doodschoot: ‘Heel onprofessioneel’

Alec Baldwin heeft een 42-jarige cameraregisseur doodgeschoten op de set van de film Rust, zo werd vanochtend bekend. Er is nog veel onduidelijk over het incident, maar experts noemen het in elk geval 'heel onprofessioneel'.

Baldwin, hoofdrolspeler en regisseur van de Amerikaanse westernfilm, schoot cameraregisseur Halyna Hutchins dood en verwondde regisseur Joel Soussa. Het is onduidelijk of de steracteur dacht met losse flodders te schieten of dat er bijvoorbeeld iets vastzat in het wapen.

"Ik begrijp niet hoe dit heeft kunnen gebeuren", reageert filmregisseur Martin Koolhoven bij de NOS. Er gelden hele strenge protocollen volgens Koolhoven. "Op een set lopen soms wel veertig of vijftig mensen rond, en één iemand is verantwoordelijk voor de wapens, zelfs als die niet eens gebruikt worden."

Na een incident in 1993, waarbij de zoon van Bruce Lee om het leven kwam, zijn de regels nog aangescherpt. Koolhoven: "Als er met losse flodders wordt geschoten, dan blijven die in het wapen. Dat gebeurt met de hoogste mate van zorgvuldigheid. Normaal gesproken wordt er voor de zekerheid een keer gevuurd voordat de scène begint."

Arthur van Oest, expert op het gebied van special effects, is kritisch. "Het is natuurlijk heel tragisch, maar ik dacht ook meteen: heel onprofessioneel. Als wij wapens verhuren en er wordt mee geschoten in een film, dan zijn we er altijd zelf bij. Als er iets misgaat met een wapen, kijkt iedereen naar ons. Meestal wil een acteur ook oefenen met een wapen om zo te wennen aan de terugslag en het geluid. Daar helpen we bij."

Bron(nen):   NOS