Onbegrip en verontwaardiging onder BN’ers over OMT-advies

Diverse BN'ers hebben met onbegrip gereageerd op het uitgelekte OMT-advies waarin het kabinet om een lockdown wordt gevraagd. De NOS meldde eerder dat het zou gaan om een lockdown van zo'n twee weken. Bioscopen en theaters zouden in deze periode moeten sluiten.

Velen zijn van mening dat het probleem niet bij de bioscopen en theaters ligt. Acteur en regisseur Diederik Ebbinge zegt dat theaters zich vanaf het begin aan alles hebben gehouden wat van hen werd gevraagd. De opmerking in het OMT-advies dat theaters dicht moeten, noemt hij "een totale farce".

Schrijver Özcan Akyol noemt daarnaast ook bibliotheken en voetbalstadions als plekken waar de coronapas goed wordt gecontroleerd. "Het zou echt helemaal nergens op slaan om deze sectoren te pakken", aldus Akyol. Cabaretière Sanne Wallis de Vries wijst op berichten van artiesten en bezoekers die beamen dat er nergens zo consequent wordt gecontroleerd als in de theaters. "Luistert IEMAND daarnaar?"

Volgens presentator Cornald Maas waren de theaters "het braafste jongetje van de klas", daaraan toevoegend dat hij het totaal heeft gehad met het OMT "dat elke keer voor z'n beurt spreekt en alleen het belang van de zorg weegt". Programmamaker Splinter Chabot vraagt zich af of het OMT iets tegen tegen de kunst- en cultuursector heeft. "Een soort van persoonlijke vendetta..."