Van Royen schrok van impact vechtscheiding

Beroemd
door anp
zaterdag, 10 mei 2014 om 8:03
van royen schrok van impact vechtscheiding1399701848
Ton van Royen probeert in zijn nieuwe programma kinderen te helpen van wie het leven door een vechtscheiding wordt verpest. “Die ouders doen dat hun kinderen aan. Ik kan me daar wel kwaad om maken, het is echt schandalig soms”, zegt hij tegen BuzzE.
In Het is wel je kind kijken Ton en zijn collega’s of ze iets kunnen betekenen voor kinderen die een van hun ouders niet of weinig zien. In de meeste gevallen is de vader niet meer in beeld. “Ik heb me laten vertellen dat het maar zelden voorkomt dat een moeder helemaal niet meer naar haar kinderen omkijkt.” Na een zorgvuldige screening door een psycholoog interviewt hij het kind over de situatie. Dat is soms hartverscheurend. “Ze zijn bijna altijd heel verdrietig, want ze missen hun vader. Kinderen zijn niet bezig met de ruzie tussen hun ouders. Ze willen gewoon hun vader én hun moeder zien.”
Dan gaat Van Royen met een videoboodschap langs bij de vader. Het doel is niet om de relatie met de moeder te herstellen of bijvoorbeeld een conflict over alimentatie op te lossen. “De omgang tussen het kind en de beide ouders is het belangrijkste.” Van Royen, zelf een gescheiden man, is geschrokken van de gevolgen die een breuk voor een kind kan hebben. “Iedereen weet dat een scheiding niet leuk is voor kinderen. Maar de impact en al die ruzies, dat is zo heftig. Het is onnodig verdriet. Ouders maken er een potje van, ze kunnen zich niet beheersen. Daar wordt het kind de dupe van.”
Integer programma
Van Royen gaat uiterst zorgvuldig te werk in zijn omgang met de kinderen. “Dit is het meest integere programma dat ik ooit heb gemaakt”, stelt hij. “We hebben heel veel waarborgen ingebouwd, omdat kinderen natuurlijk ontzettend kwetsbaar zijn.” Zo brengt de aan het programma verbonden psycholoog na de screening verslag uit aan de Arbeidsinspectie, die bepaalt of het kind überhaupt in beeld gebracht mag worden. Ook krijgt het kind de uitzending van tevoren te zien om zijn goedkeuring te geven, of juist niet. Verder houdt de redactie na de opnames contact met de moeders en hun kroost.
Begin vorig jaar liep Tons huwelijk met schrijfster Heleen van Royen op de klippen. Van een vechtscheiding met ruzies is in hun geval ‘gelukkig’ geen sprake. “Een scheiding is altijd naar en het was een moeilijke periode. Heleen en ik hebben daar echter nooit de kinderen bij betrokken”, aldus de 53-jarige televisiemaker. “Zij zijn dan al wel wat ouder, maar toch. Voor onze kinderen is dat natuurlijk ook niet fijn. Je hebt toch een beetje het gevoel dat je gefaald hebt als vader. Maar we zijn altijd normaal met elkaar om blijven gaan. En nu zijn we wat meer aan de situatie gewend geraakt.”
Hoe het niet moet
Ton was jarenlang niet op de Nederlandse televisie te zien, mede omdat hij in Portugal woonde. “Het voelt absoluut goed om terug te zijn.” De presentator hoopt dat Het is wel je kind echt iets teweegbrengt in de samenleving. Hij roept ouders die gaan scheiden of dat overwegen dan ook op om in te schakelen. “Ga vooral kijken hoe het niet moet. Dan brengt het iets positiefs voort. Dit programma heeft zin als het een wake-upcall is voor sommige mensen. Dat ouders die in scheiding liggen ook echt hun best gaan doen voor de kinderen waar ze zeggen zo veel van te houden."
Het is wel je kind wordt vanaf maandag 12 mei om half negen 's avonds uitgezonden op SBS6.