Robbert Rodenburg wint Expeditie Robinson: ik wilde vlammen

Robbert Rodenburg (23), winnaar van Expeditie Robinson 2021, had als doel om te vlammen tijdens het programma. "Ik had één afspraak met mezelf: ik geef niet op", zegt de presentator tegen het ANP. Hij won in de finale van actrice Anouk Maas, zangeres Do en actrice Britte Lagcher.

"Tuurlijk wil je winnen", vertelt de kersverse Expeditie-winnaar. Maar toch was hij vaak niet eens zo bezig met winnen. Vlak voor de finale zei Rodenburg nog tegen zijn medefinalisten: we mogen trots zijn dat we in de finale zitten. "Daar was ik al zo blij mee. Maar als je dan ook nog wint, dan denk je: holy shit, wat vet."

Enorm onwerkelijk, vindt hij dan ook. "Het is een soort filmmoment ofzo", blikt de youtuber terug. "Ik dacht, gooi een glas water in mijn gezicht, dit gebeurt niet echt".

Natuurlijk mocht hij er wekenlang niets over zeggen. Best moeilijk, vond hij, vooral wanneer hij online berichten las van mensen die zeker leken te weten dat hij niet zou gaan winnen. "Het liefst wilde ik reageren: wacht maar, ik ga wel winnen. Ik zat dan ook vaak met een flinke glimlach op mijn gezicht naar de reacties te kijken."

De 34 dagen dat hij zich op het eiland begaf waren "een rollercoaster", zegt Rodenburg. "Ik ben blij geweest, verdrietig, boos. Soms dacht ik, haal me hier weg en laat me in een warm bad zakken met een glas wijn." Niet eens de kou of de honger vond hij lastig. Vooral miste hij zijn vrienden en familie. "Dan zat ik te vissen op het gras en dacht ik: mijn vrienden zijn nu onderweg naar vriendenweekend. Dat vond ik moeilijk."

Maar ook heeft hij fijne mensen ontmoet, zoals Do en Jay-Jay Boske, heeft hij niet opgegeven en zelfs tot zijn grote verbazing het programma gewonnen. "Ik zie het dan ook vooral als een ontzettend vette ervaring. Iets wat ik echt nooit ga vergeten."

Naast Rodenburg, Do, Maas en Lagcher deden dit jaar ook Loek Peters, Saar Koningsberger, Wietze de Jager, Annemiek Koekoek, Loiza Lamers, Défano Holwijn, Sieneke, Dennis Schouten, Sandra Ysbrandy, Jay-Jay Boske, Jasper Demollin, Rob Geus, Jasmine Sendar, Sterrin Smalbrugge, René van Meurs, Sylvana IJsselmuiden, John de Bever, Jan van Halst, Dyantha Brooks, Yuki Kempees, Eva van de Wijdeven en Stefano Keizers mee aan het programma.

De uitzendingen, gepresenteerd door Kaj Gorgels en Nicolette Kluijver, kregen steevast meer dan een miljoen kijkers. Het programma is al sinds 2000 op de Nederlandse tv te zien.