Columnist Marcel van Roosmalen ontvangt NSB-vlag

Columnist Marcel van Roosmalen heeft per post een NSB-vlag ontvangen. Hij plaatste een foto van de envelop en de inhoud donderdag op Twitter. "Dank, Forum voor Democratie, Ongehoord Nederland en - voor het faciliteren - Kamer van Koophandel", schrijft hij erbij.

Van Roosmalen had dinsdag in het radioprogramma De Nieuws BV (BNNVARA) een satirische column voorgelezen waarin hij stelde dat Forum-parlementariër Gideon van Meijeren een spion van Poetin was. De column leidde tot veel boze reacties van Forum-aanhangers. De Kamer van Koophandel ligt al vaker bij zzp'ers onder vuur omdat de organisatie adressen van freelancers beschikbaar stelt aan derden.

Het programma Ongehoord Nieuws van Ongehoord Nederland besteedde donderdag uitgebreid aandacht aan de satirische column van Van Roosmalen. Presentator Arlette Adriani trok een vergelijking met de kritische opmerkingen die PvdA-voorman Marcel van Dam twintig jaar geleden maakte over LPF-voorman Pim Fortuyn. Volgens Adriani leidden de opmerkingen van Van Dam mede tot de moord op Fortuyn in 2002. Zij suggereert dat de geschiedenis zich kan herhalen door de column van Van Roosmalen.

Analisten Reinette Klever en Annelies Strikkers sloten zich aan bij het betoog van de presentatrice. Strikkers beklemtoonde dat de suggestie van de columnist om Van Meijeren "vastgebonden de zee op te sturen met een klein beetje eten geen satire meer is. Dit is laster verspreiden. Volgens mij weten we helemaal niet of Gideon een spion van Rusland zou zijn. Hiermee creëer je een klimaat waarin een volksvertegenwoordiger bedreigd kan gaan worden."