Waar staat Witte Donderdag voor? En waarom is The Passion juist vandaag?

Op Witte Donderdag herdenken christenen het laatste avondmaal van Jezus. Volgens de Bijbel werd de Messias tijdens deze maaltijd verraden door een kus van Judas, een van zijn discipelen.

Jezus Christus werd daarna overgedragen aan de Romeinse stadhouder Pilatus, die hem op aandrang van het volk liet kruisigen. De kruisiging wordt herdacht op Goede Vrijdag.

Het witte van deze donderdag komt vanwege de christelijke traditie om op deze dag kruisbeelden te bedekken met witte lakens. De kleur staat symbool voor ‘de stille blijdschap’. Zo geven christenen aan dit nare verhaal van verraad en dood toch nog een mooie draai. Jezus beloofde tijdens zijn laatste avondmaal aan zijn discipelen dat hij ze niet in de steek zou laten, ook niet na zijn dood.

Vanavond vindt alweer de twaalfde editie van The Passion plaats, dit keer in de stad Doetinchem. Onder andere Soy Kroon, Noortje Herlaar, Thomas Cammaert, Dennis Weening, Kim-Lian van der Meij en Ruud de Wild doen mee aan deze grote muzikale live tv-productie.