Ghislaine Maxwell over gevangenisleven: ratten, doodsbedreigingen en vaseline eten

Ghislaine Maxwell, de partner en seksmadam van de schatrijke pedoseksueel Jeffrey Epstein, zit sinds juli 2020 vast in Amerika. Ze is veroordeeld voor het leveren van minderjarige meisjes aan de miljardair en zit momenteel in Florida een gevangenisstraf van twintig jaar uit.

De eerste jaren zat ze vast in het beruchte Metropolitan Detention Center in New York. Hierover zegt ze nu: “Er was een vrouw die mij dreigde te vermoorden in mijn slaap. Dat is echt gebeurd. Gevangenissen zijn gevaarlijk. Ik zou iedereen willen aanraden al het mogelijke te doen om eruit te blijven. Het zijn geen veilige plekken. Ik heb gezien dat bewakers drugs verkochten en zich op alle mogelijke manieren misdroegen.”

Wormen en ratten
De gevallen socialite vertelt over wormen, ratten en aangevreten voedsel. Ze leed honger en had slaapproblemen. “Het eten was ongelooflijk smerig. Op een dag had ik zo’n honger dat ik het enige at wat ik had: vaseline. Ik beeldde mezelf in dat het mayonaise was, maar nog was het ongelooflijk vies.”

Nadat zij had geklaagd, werd ze in een 'hels zelfmoordpreventie-programma' geplaatst. “Ik ben helemaal nooit suïcidaal geweest. De enige reden om me zo te behandelen, was om me te kleineren en te straffen omdat ik had geklaagd over hoe er met me werd omgegaan. Daar lig je dan. Zonder kleren, het was stervenskoud. Als je in preventie zit, heb je helemaal niets, er is niets in de kamer. Niet eens een tandenborstel. Als je naar het toilet wil, krijg je twee velletjes wc-papier. Ik had geen zeep en mocht niet douchen”, aldus Maxwell.

Geen stoel
In Florida wordt ze beter behandeld, geeft ze aan. Maar door het 'code rood'-regime vanwege een corona-explosie, ziet ze maar een uur daglicht per dag. Ze is 23 uur per dag opgesloten met drie anderen in een veel te krappe cel. De gevangenis in Tallahassee wordt volgens de buitenwereld wel eens omschreven als het luxe vakantieresort 'The Tallahassee country club', maar daar is Maxwell het absoluut niet mee eens: Dat is het allesbehalve. Je zit de hele dag opgesloten, op een uur na. Er is geen ruimte om anderen te ontmoeten, er is niet eens voor iedereen een stoel. Je kan geen tv kijken. Maar bij New York vergeleken heeft het een voordeel: ik zie af en toe de zon.”