Poepsmerende choreograaf weg bij Staatstheater Hannover

Het Staatsheater Hannover en zijn balletdirecteur Marco Goecke, die vorige week hondenpoep in het gezicht van een critita smeerde, zijn uit elkaar. Dat zijn ze volgens een woordvoerster van de kunstinstelling overeengekomen. Goecke zal er zijn lopende contract niet meer uitdienen, meldt ze.

De "onverantwoordelijke" acties van Marco Goecke hebben het publiek van streek gemaakt, alle principes van het huis geschonden en zijn reputatie enorm geschaad, aldus het theater volgens persbureau Reuters in een verklaring.

Het theater had zijn balletbaas al geschorst wegens de aanval afgelopen weekeinde, in een overvolle foyer, op de Duitse recensente die een ballet van haar landgenoot dodelijk vervelend had genoemd. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de actie van Goecke.

Nederlands Dans Theater

Het Nederlands Dans Theater (NDT) in Den Haag, waar de 50-jarige Goecke vaste choreograaf is, kwam dinsdagavond met een reactie van hem: "Ik ging veel te ver. Ik schrok van mijn eigen impulsieve gedrag. Daar verontschuldig ik me voor. Het was een uiting van diepe en langdurige frustratie. Daarmee valt het niet goed te praten. Ik realiseer me nu dat ik met mijn daad ook de medewerkers van NDT in de problemen heb gebracht. Ik heb spijt dat ik mogelijk schade heb toegebracht aan de reputatie van NDT, al jaren een gewaardeerde opdrachtgever. Hiervoor bied ik mijn excuses aan."

In 2013 trad hij in dienst bij het NDT als zogeheten associate choreograaf, wat betekent dat hij zeker elk jaar een ballet voor het gezelschap maakt.