Lonesome George is niet meer

Lonesome George, de laatste reuzenschildpad van een ondersoort die alleen voorkwam op het eiland La Pinta, een van de kleinste Galapagos-eilanden, is dood. De schildpad, die vermoedelijk zo'n honderd jaar oud is geworden, werd vanochtend dood aangetroffen door zijn verzorger op het eiland Santa Cruz, waar hij veertig jaar geleden aan wal werd gebracht nadat geiten zijn thuiseiland bijna kaal hadden gevreten.
Pogingen om Lonesome George nageslacht te laten verwekken bij reuzenschildpadvrouwtjes van een verwante ondersoort liepen op niets uit. Lonesome George deed zijn naam eer aan en toonde slechts belangstelling voor zijn verzorger en voor een oorlogshelm van wijlen Lord Devon, vermoedelijk omdat die op het schild van een jonge schildpad leek.
In de jaren negentig had een Zwitserse studente zich met de hormonen van vrouwtjesschildpadden ingesmeerd en vier maanden geprobeerd hem handmatig te stimuleren, maar zelfs dat mocht niet baten.
Lonesome George stond symbool voor het verlies aan biodiversiteit op aarde en heeft er door zijn faam voor gezorgd dat de schildpadpopulaties op de Galapagos-eilanden nu goed worden beschermd. Zijn dood is een forse aderlating voor de toeristenindustrie van Ecuador, waartoe de Galapagos-eilanden behoren. De afgelopen jaren kwamen er jaarlijks 180.000 mensen naar de eilanden om met eigen ogen te zien waar Charles Darwin op het idee kwam voor zijn evolutie-theorie.

Bron(nen):   The Guardian