Rick Engelkes moet 3,7 miljoen euro coronasteun terugbetalen

Theaterproducent Rick Engelkes moet 3,7 miljoen euro aan coronasteun terugbetalen die hij heeft ontvangen voor de musical Willem van Oranje, die nooit is gespeeld. Dat heeft zijn bedrijf Waterfront Entertainment maandag bevestigd na berichtgeving van het Noordhollands Dagblad en Shownieuws.

De steun was bedoeld om de culturele sector overeind te houden toen door de coronalockdowns allerlei concerten en theatervoorstellingen niet konden doorgaan. Engelkes had naar eigen zeggen het voornemen om in Delft een grootse musical over het leven van Willem van Oranje te maken. Het stuk moest zeker enkele jaren in Delft te zien zijn. Er zou zelfs een nieuw theater worden gebouwd en het stuk zou worden geregisseerd door Theu Boermans, die eerder Soldaat van Oranje maakte.

De musical kwam er vooralsnog niet. Engelkes zei altijd dat hij de voorstelling doorontwikkelde en dat hij de toegekende subsidie zou kunnen verantwoorden. Het Fonds Podiumkunsten heeft nu echter bepaald dat het bedrag van 4,3 miljoen euro steun met 3,7 miljoen wordt verlaagd.

De 7 ton die wel blijft staan, is bedoeld voor decorbouwers, tekstschrijvers en de makers van de maquette van het beoogde theater. "Deze beslissing heeft voor ons, maar ook voor alle betrokkenen gevolgen, die we nu in kaart gaan brengen", laat Engelkes maandag weten.

Engelkes heeft vier weken de tijd om op het besluit van het Fonds Podiumkunsten te reageren en liet aan Shownieuws weten daar gebruik van te maken. Hierna zal het fonds een definitief besluit nemen.