Roman Polański zal tot zijn dood te boek staan als pedofiel

Een Amerikaanse rechter heeft een verzoek van filmmaker Roman Polański om een oude aanklacht tegen hem te laten vallen, afgewezen. Dat meldt de Los Angeles Times woensdag.

De Pools-Franse regisseur heeft in 1977 een minderjarig meisje misbruikt. Hij lokte haar zijn huis en zijn badkamer in en verkrachtte het kind. Ze was 13 en heeft haar hele leven last gehad van deze ervaring. Nadat Polański schuld had bekend en zes weken vast had gezeten, ontvluchtte hij de Verenigde Staten uit angst voor een zwaardere straf. Hij ging nooit meer terug naar het land.

Polański wilde dat de aanklacht zou komen te vervallen, maar de rechter ging daar net als zijn collega een paar jaar terug niet in mee omdat de nu 81-jarige filmmaker nog steeds voortvluchtig is. Als Polański nu in de VS zou komen, zou hij dus alsnog worden gearresteerd.

Over de jaren heeft de Amerikaanse overheid al meerdere pogingen gedaan om Polański, bekend van films als The Pianist en Chinatown, uit te laten leveren. Zo werd hij in oktober in Polen opgepakt, maar na een verhoor door Poolse aanklagers kwam hij vrij.