Måns Zelmerlöw vooral ‘ongelofelijk trots’

Måns Zelmerlöw is zaterdagnacht vooral heel erg trots op het feit dat hij voor zijn land Zweden de zestigste editie van het Eurovisiesongfestival heeft gewonnen. "Mijn gevoelens gaan op dit moment alle kanten op. Ik ben vooral ongelofelijk trots, opgewonden en blij. Het songfestival winnen voelt absoluut waanzinnig."

De songfestivalwinnaar werd vers van het podium onder luid gejuich en met een daverend applaus ontvangen door de massaal toegestroomde internationale pers. Måns Zelmerlöw begon zijn persconferentie met een dolgelukkige oerkreet.

De Zweedse zanger vertelde in Wenen dat zijn winnende nummer Heroes gaat over de periode dat hij op school werd gepest, en dat de overwinning hem daarom extra veel doet.

Nadat 36 van de veertig landen hun punten hadden doorgegeven, was al duidelijk dat Måns niet meer was in te halen. De presentatrices van het live-spektakel riepen de 28-jarige Zweed daarop uit tot winnaar, maar dat moment ontging hem compleet. "Ik hoorde dat helemaal niet. Ik was zo gespannen naar het scorebord aan het staren. Mijn collega's moesten tegen me zeggen dat ik had gewonnen."

Een Chinese journaliste feliciteerde Måns nog even extra met zijn eerste songfestivalwinst in China. In het Aziatische land werd het Europese liedjesfestijn dit jaar voor het eerst live uitgezonden.

Ondanks dat hij al wekenlang gold als torenhoog favoriet voor de winst, heeft hij zelf geen moment gedacht dat hij ook daadwerkelijk zou kunnen winnen. "Ik dacht wel dat we het goed zouden doen, maar in mijn stoutste fantasieën zou ik derde of hooguit tweede worden."

De spanning in de zaal liep op tot grote hoogten tijdens de zenuwslopende nek-aan-nek-race tussen Zweden en concurrent Rusland. "De grootste ontlading kwam op het moment dat wij Rusland voorbij gingen. Toen heb ik wel even een paar traantjes gelaten. De ontlading, het gejuich uit de zaal, dat was heel indrukwekkend."