Zweden wint songfestival na nek-aan-nek-race

Beroemd
door anp
zondag, 24 mei 2015 om 1:19
zweden wint songfestival na nek aan nek race1432423690
Na een nek-aan-nek-race met grote concurrent Rusland ging Zweden zaterdagavond aan de haal met de trofee van de zestigste editie van het Eurovisiesongfestival. Zanger Måns Zelmerlöw werd nadat 36 landen hun punten hadden doorgegeven, uitgeroepen tot winnaar van het muziekspektakel.
Lang ging Rusland aan kop tijdens de puntentelling, op de voet gevolgd door Zweden. Polina Gagarina werd na de punten van 27 landen echter ingehaald door Zweden en kreeg de koppositie niet meer terug. Met nog vier landen aan de lijn om de beroemde douze points te verdelen, was de voorsprong van Måns Zelmerlöw inmiddels zo groot dat hij niet meer was in te halen. Uiteindelijk eindigde het scorebord met 365 punten voor Zweden, gevolgd door Rusland met 303 punten en Italië met 292 punten.
De 28-jarige zanger uit Zweden gold met zijn nummer Heroes al voordat het jaarlijkse festijn losbarstte als topfavoriet voor de winst.
Nadat hij op het podium in de Wiener Stadthalle de trofee in ontvangst had genomen, maakte hij van de gelegenheid gebruik om voor het oog van ruim 200 miljoen tv-kijkers nog even iets recht te zetten. Zelmerlöw raakte in Wenen in opspraak om homofobe uitspraken die hij eerder zou hebben gedaan. In de live-uitzending zaterdagnacht zei hij: "We zijn allemaal helden. Van wie we ook houden en wat we ook geloven."
Het gastland Oostenrijk eindigde roemloos onderaan met nul punten. Ook Duitsland kreeg geen enkele stem.