Popprijs-winnaar houdt het droog

Wanneer de traditie precies is ontstaan is onduidelijk, maar sinds halverwege de jaren negentig kan de winnaar van de Popprijs in De Oosterpoort in Groningen rekenen op een flinke ‘bierdouche’ vanuit het publiek. Hiphopcollectief New Wave bleef die onaangename felicitatie zaterdag bespaard; de organisatie vond het welletjes en legde de zaal voor de prijsuitreiking voor het eerst in dertig jaar volledig droog.

Volgens de overlevering werd in 1995 voor het eerst met bier naar de Popprijs-winnaar gegooid. Dat jaar viel danceduo 2 Unlimited in de prijzen, en daar was niet iedereen het mee eens. De jaren daarop groeide de ‘bierdouche’ uit tot een heuse traditie tijdens de uitreiking van de prestigieuze prijs. In eerste instantie als blijk van ongenoegen over de keuze van de vakjury, maar al snel werd het gooien van bekertjes bier naar het podium een manier van feliciteren.

Vorig jaar sprak presentator Giel Beelen zich al uit tegen de ‘bierdouche’. Nog voordat hij de naam van de winnaar had uitgesproken, had hij al een aantal goed gevulde bekertjes te pakken. Hij noemde het respectloos naar de artiesten op het podium en riep het publiek op het gerstenat gewoon op te drinken. Helaas voor The Common Linnets gaf de zaal geen gehoor aan dat verzoek.

Apparatuur

Daarop besloot de organisatie dit jaar eigenhandig een einde te maken aan de traditie, die naast respectloos voor de winnaar ook vooral slecht voor de apparatuur op het podium is. Om te voorkomen dat het publiek het ‘biergooiverbod’ in de wind zou slaat, mochten er geen drankjes mee de zaal in.

Dat leek zaterdagavond in De Oosterpoort het gewenste effect te hebben. De twaalf rappers van New Wave hielden het droog. De drooglegging kwam presentator Giel Beelen wel op flink wat boe-geroep te staan. Op een welgemeende vraag naar de favoriet van het publiek kreeg hij vanuit de zaal slechts de wanhopige schreeuw om 'bier!' terug.