‘Jesse Klaver best verzorgde Kamergotchi’

Jesse Klaver is de best verzorgde Kamergotchi. Dat heeft presentator Arjen Lubach zondagavond bekendgemaakt in Zondag met Lubach. Het VPRO-programma lanceerde twee weken geleden een variant op de Tamagotchi, een virtueel huisdiertje waar de eigenaar virtueel voor moet zorgen.

Spelers van de Kamergotchi-app krijgen een ei dat ze open moeten schudden en waarin dan een van de zeventien belangrijkste lijsttrekkers zit. Zij moeten deze vervolgens eten, aandacht en kennis geven. Bij actueel nieuws krijgt de speler ook nog eens een bericht dat de politicus meer aandacht nodig heeft.

De Kamergotchi had de afgelopen twee weken meer dan 750.000 spelers. Het aantal lijsttrekkers was evenwichtig verdeeld over het aantal spelers. Zondag met Lubach heeft een peiling samengesteld op basis van zorg en aandacht die de spelers aan hun huisdiertje hebben gegeven.

Peiling

De winnaar in deze peiling is Jesse Klaver; zijn partij GroenLinks zou op basis van de uitslag van de Kamergotchi-peiling 20 zetels krijgen. De tweede partij van Nederland zou de PVV van Geert Wilders worden met 17 zetels. De derde plaats was voor Alexander Pechtold van D66, ook met 17 zetels. In de berekening is overigens een correctie toegepast voor valsspelers: spelers die onrealistisch hoge puntenaantallen behaalden in het spel werden geblokkeerd.

Vrouwen zorgden trouwens het best voor Jesse Klaver; bij mannen stond Geert Wilders boven aan de lijst. Opvallend is dat jongeren onder de 18 het beste zorgden voor Wilders; op basis van de Kamergotchi-peiling zouden tieners de PVV 48 zetels toekennen. GroenLinks zou 33 zetels en Mark Rutte kreeg er onder deze doelgroep 30. Dus op basis van het Kamergotchi-gedrag van jongeren zou er een kabinet kunnen worden gevormd van Wilders en Klaver. “Dan krijg je dus een land waarbij alle Marokkanen het land uit moeten in hybride auto’s”, aldus 'correspondent' Tex de Wit.

"Stem met je hart"

Overigens beklemtoont Lubach in het item over de zin en onzin van de peilingen vooral dat strategisch stemmen onzinnig is. “Stem met je hart, gewoon op de partij waarvan jij vindt dat ‘ie het beste verkiezingsprogramma heeft”, stelt de presentator. Hij ageert in de uitzending tegen de diverse nieuwsprogramma’s en talkshows die hadden beloofd zich niet meer op peilingen te focussen maar dat de afgelopen week toch weer uitgebreid deden. Lubach benadrukt verder in zijn uitzending dat hij met ruim 750.000 deelnemers een veel grotere steekproef heeft genomen dan Maurice de Hond, die voor zijn peilingen drieduizend deelnemers gebruikt.

Het spel Kamergotchi blijft overigens nog actief tot en met 12 maart. Welke spelers het beste voor hun virtuele lijsttrekker hebben gezorgd, is volgende week bekend.

<>