Anders gaat Anneke op vrijdag naar de voedselbank, gisteren dineerde ze met de koning

Anneke (65) uit Denekamp zit het in het leven niet mee. Haar man was lang ziek en is gestorven, zij zelf mankeert ook al jaren van alles. En veel geld heeft ze ook niet. Dus prachtig dat ze haar 65e en de 50e verjaardag van de koning mocht vieren in het paleis op De Dam. Dankzij een bijdrage van de gemeente was ze helemaal in het nieuw.

Sanja de Wit uit Hilversum werkt met mensen met een verstandelijke beperking. „Die hebben allemaal een persoonlijke boodschap opgeschreven.” Sommige teksten zijn kort en krachtig: „Jullie hebben een hart van goud.” Andere berichtjes zijn humoristisch, zoals dat van Wessel: „Hallo grapjas Willem-Alexander en grapjas Máxima. Ik ben Wessel en ik hou van grapjes. Soepkip.”

Bij binnenkomst van het paleis waren de gasten al uit een touringcar geholpen door een man in een lakeikostuum. Bij de zogeheten 'pasade' mochten ze het koningspaar een hand geven. Overweldigend. "Dat is toch heel raar, hoe zoiets gaat," zegt Pieter Moelker, consultant uit Zierikzee, deze week veertig geworden. "Je neemt je voor iets te zeggen, maar als je voor ze staat, komt er iets anders uit je mond. Ik heb de koning gefeliciteerd. Máxima ook. En ik heb ze bedankt voor de uitnodiging."

"Op onze verjaardagen!" zei de koning bij zijn toast aan het einde van zijn speech, die hij begon met 'geachte medejarigen'. En toen werd in de prachtige Burgerzaal van het paleis, waar toch maar zelden burgers te vinden zijn, ingezet voor een lied. "Lang zullen we leven."

En tot slot de groepsfoto op De Dam.