Nyong’o: Weinstein wilde broek uittrekken

Ook actrice Lupita Nyong'o doet een boekje open over Harvey Weinstein. De filmproducent wordt door tientallen vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie en misbruik. Nyong'o ontdekte zes jaar gelden hoe de Hollywood-magnaat omgaat met vrouwen, schrijft ze in The New York Times.

Weinstein nodigde Nyong'o in 2011 thuis uit om een van zijn films te kijken. Toen de film nog geen kwartier bezig was, leidde hij de jonge actrice naar zijn kamer, waar hij erop aandrong haar te masseren.

"Eerst dacht ik dat hij een grap maakte, maar dat was niet zo", schrijft Nyong'o. "Ik raakte een beetje in paniek en stelde haastig voor hem een massage te geven. Zo zou ik fysiek de controle hebben en wist ik precies waar hij zijn handen hield."

Woedend

Nyong'o herinnert zich hoe ze Weinsteins rug masseerde en een uitweg zocht, maar dat de filmproducent zijn broek wilde uitrekken. "Ik zei hem dat niet te doen, omdat ik mij er extreem ongemakkelijk bij zou voelen. Toch stond hij op, dus liep ik naar de deur en vertelde hem dat ik moest gaan, aangezien we toch geen film gingen kijken.”

De Keniaans-Mexicaanse actrice was na afloop woedend, maar ook eenzaam. Ze durfde destijds niets te zeggen uit schuldgevoel. "Een beetje zoals bij alle andere vrouwen die nu hun verhaal doen."

Nyong'o zou Weinstein nog vaak tegenkomen. Nadat ze in 2014 een Oscar had gewonnen voor haar rol in 12 Years a Slave, wilde de baas van The Weinstein Company kosten wat kost met haar samenwerken. Nyong'o weigerde dat.