‘Ik leer Dolf Jansen zijn gewoontes niet af’

Een vrolijk idioot idee, vond cabaretière Louise Korthals het toen Dolf Jansen haar vroeg om samen met haar een Oudejaarsconference te maken. Jansen is de man van de snelle actuele grappen; Korthals komt uit de kleinkunsthoek. Ze vertelt lichtvoetige verhalen waarbij haar veelal poëtische liedjes vaak de ankerpunten vormen. “Je moet jezelf soms dwingen tot bizarre experimenten”, lacht Korthals. “Dat is op z’n minst heel leerzaam. En het resultaat kan soms verrassend goed uitpakken.”

Het tweetal zocht tijdens de voorbereidingen naar raakvlakken: ze zijn allebei bevlogen en politiek geëngageerd. “We voelen allebei een urgentie om iets te zeggen over de wereld waarin we leven”, legt de cabaretière uit. Om de juiste vorm te vinden, moesten zij op zoek gaan naar zaken waarin ze elkaar konden aanvullen. “Het heeft geen zin om te gaan wedijveren; als ik met Dolf een standup-competitie ga doen, verlies ik toch. Hij is meer van het confrontatiemodel, hij durft ongenuanceerder te zijn en objectiveert meer dan ik. Maar theatraal gezien ben ík juist veel meer op zoek naar de spanning en het gevaar op het podium en tussen ons.”

Korthals noemt zichzelf een 'zoeker'. “Ik denk en twijfel meer hardop. En ik ben - uiteraard - wel iets langzamer dan Dolf en minder van de oneliners.” Zij is echter een stuk theatraler dan haar nieuwe theaterpartner. “Dolf staat het liefst zonder decor met een microfoon in de hand op de voorrand van het podium aan een stuk door te praten. Ik wil daarentegen ook spelen met de ruimte, het moment en bijvoorbeeld de stilte of de spanning. Ik denk veel meer in beelden dan Dolf en duid de wereld meer via mijn eigen belevingswereld.” Die wisselwerking pakt in deze Oudejaarsshow goed uit. “Ik denk dat Dolf die meer theatrale insteek ook wel interessant vind, al weet ik zeker dat ie straks weer lekker zijn eigen dingetje gaat doen. Leer een vijftigplus cabaretier zijn gewoontes maar eens af,” zegt ze lachend.

Prominent

Het contrast tussen mannen en vrouwen komt in dit #MeToo-jaar uiteraard wel aan bod. “Maar misschien niet zo prominent als je zou vermoeden”, nuanceert Korthals. “De #metoo discussie zelf is bijvoorbeeld te gelaagd en te complex om daar in de korte tijd van een voorstelling echt iets zinnigs over te zeggen. De discussie over de verziekte seksuele moraal bij mannen meandert alle kanten op. Niemand in de zaal zit ook op een lange verhandeling te wachten; daar zijn andere podia voor.”

Over een tweede show met Jansen, denkt Korthals nog niet na. “Laten we eerste proberen om ongeschonden 31 december te halen, en daarna zien we wel verder. Het komende half jaar hebben we allebei al andere plannen voor eigen programma’s. Maar het lijkt me sterk dat we in de toekomst niet kijken hoe we dit experiment verder kunnen gaan uitbouwen.” Jansen & Korthals zijn tot en met 31 december door heel Nederland te zien.