Humberto Tan wilde december halen

AMSTERDAM - Humberto Tan wilde bij de start van RTL Late Night december halen. Zestig afleveringen was het eerste doel, maar dat werden er snel meer en meer. De teller eindigt op meer dan duizend. “Ik ben erin gegaan met het idee: als ik december haal ben ik blij. Dat waren zestig afleveringen. Dat is al heel veel hè?”, zegt Humberto aan de vooravond van zijn laatste week Late Night. Vrijdag zit hij na vijf jaar voor het laatst aan tafel.

Terugkijkend op de afgelopen jaren ziet Humberto vele hoogtepunten. Zo ruilden Humberto en zijn team de studio, eerst het American Hotel en later het Schiller Hotel in Amsterdam, in voor verschillende speciale uitzendingen. Onder meer de Ziggo Dome, het Rijksmuseum, de RAI en Carré waren het decor van Late Night.

“Vijftig waren het er. Dat zijn dingen die je bijna vergeet”, kijkt Humberto terug. “Ik kan me ook de uitzending met de overlevenden uit Bataclan herinneren, of de ouders van de vermiste meisjes in Panama die aan tafel zaten en de uitzending met Thé Lau. Ik kijk naar het programma als geheel maar dat waren sterke momenten.”

Concurrentie

Ook de kijker wist Late Night te waarderen. Op het hoogtepunt haalde het programma 1,8 miljoen kijkers, op dat moment veel meer dan de concurrentie. Toch was dat nooit het beoogde doel voor Humberto. “Voor de zender misschien, maar voor mij was nooit het doel om de concurrentie te verslaan. Alsof je geen bestaansrecht hebt als je niet wint.”

“In die vijf jaar was het eerste jaar ver boven verwachting”, gaat Humberto verder. “De volgende twee, drie jaar conform of boven verwachting en het laatste jaar was eronder. Maar per saldo ben ik erg trots.”

Afscheid

Sinds vorig jaar verloor Late Night steeds meer kijkers, iets wat Humberto zeer aan het hart ging. “Of ik het mijzelf aanreken? Zeker. Ik ben als presentator medeverantwoordelijk voor het programma. Ja, toen moesten we er harder aan trekken.”

Afscheid genomen werd er maandag al een beetje. Met de medewerkers van Late Night werd er samen ontbeten en al voorzichtig teruggekeken. Dat zal de komende week ook nog het geval zijn. Humberto wordt elke dag door zijn team verrast. “Ik heb er zin in. Ik ga zitten en dan zie ik wie er zijn.”

September

Na vrijdag zal er een periode van relatieve rust komen voor Humberto. Maar missen zal hij Late Night voorlopig niet, denkt hij. “Er gaat een moment komen dat dat wel zo is. Waarschijnlijk in september. Eerst deze week nog afmaken, de opnames van Dance Dance Dance beginnen en daarna vakantie.”