‘Tanja mag dan misschien een leuk smoeltje hebben, het is een eng mens’

Spits sprak met een Nederlandse bioloog die in 2001 acht maanden gegijzeld werd door de FARC. Hij ergert zich aan de heldenstatus die 'onze' Tanja in de Nederandse media krijgt.
'Ze mag dan misschien een leuk smoeltje hebben, als je interviews met haar leest is het een heel eng mens. Tanja weet heel goed hoe de realiteit er bij de FARC uitziet, blijkt uit haar dagboeken. Zij zit er misschien zelf voor het rode ideaal, de jongens en meisjes die mij bewaakten zaten daar omdat ze drie keer per dag te eten kregen. Het is verre van idealistisch. Ze mochten geen contact hebben met hun familie, probeerden ze terug te gaan, dan werden ze geëxecuteerd. De FARC is al jaren niet meer marxistisch bezig. Het is een criminele bende, wat Tanja ook denkt. Ik hoop echt dat ze na de vredesbesprekingen een fout maakt en tegen de lamp loopt. Dat ze terecht zal staan voor haar daden, want ze hoort thuis in de gevangenis in Scheveningen.' 'Tanja is in mijn ogen een terrorist. Zij huppelt een vliegtuig uit en stuurt een liedje de wereld in. Ik wil de duizenden euro’s losgeld die mijn ouders hebben moeten betalen terug, ik wil de acht maanden die ik vastzat terug, en ik wil mijn dromen die ik tijdens mijn gijzeling verloren heb, terug. Een liedje, daar doe ik het niet voor.'

Bron(nen):   Spits      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. besserwessie

  bloed aan haar handen

 2. WimB

  Politieke groupie

  • Jannie Ooms

   Tanja N. is bepaald geen groupie. Dat is een understatement.
   Een groupie is een fananatieke fan die een band overal volgt. Tanja Nijmijer is geen volgelinge: ze maakt deel uit van de band. Ze is een hoofdrolspeelster.
   En ja, ze heeft bloed aan haar handen, direct of indirect. Wat mij betreft wordt ze daarvoor in Colombia berecht.

   (in antwoord op WimB)
   • WimB

    Term groupie was zeer bewust omdat het slaat op naïevelingen die in blinde adoratie alles willen doen om ‘bij de band’ te horen. Dat gevoel bekruipt me steeds als ik de beelden/liedjes etc. zie. Ze lijkt hier aan begonnen te zijn vanuit de overtuiging dat ze iets goeds deed, maar als ik nu het gehuppel zie en de teksten hoor, zie ik een groupie. Dat zegt inderdaad niets over de ernst van zaken waar ze bij betrokken is.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
 3. IwanovKapotjeplov

  Langzaam maar zeker komt de waarheid naar boven over deze terroriste!

 4. Templein

  Wat heeft het voor zin om Tanja wel of geen terroriste te noemen?
  Het gaat om een land dat de vrede zoekt.

  Toen Engeland de Ieren terroristen bleef noemen en niet wilden onderhandelen met terroristen, bleef het oorlog. De wereld kent veel meer van dat soort voorbeelden.

  Pas toen er wel onderhandeld werd, toen kwam er vrede in zicht.

  Laat dat een voorbeeld zijn voor Colombia en de Farc.

 5. gerrit

  ze heeft helemaal geen leuk smoeltje.

 6. Bert Hilhorst

  Het is net Femke Sap!.

Reacties niet toegestaan