TT-woord eikenprocessierupsjeukpiek Twitter-hype

Een opmerkelijk woord was dinsdagavond enkele uren trending op sociale media. Honderden mensen prezen een redacteur van NOS Teletekst voor het verzinnen van het 26 letters tellende woord ‘eikenprocessierupsjeukpiek'. De term prijkte lange tijd boven aan pagina 101 van de ouderwetse nieuwsvoorziening op televisie en viel daardoor veel mensen op.

Het bericht meldde dat het aantal mensen dat wegens jeuk van de omstreden rups naar de huisarts gaat, is afgenomen. De rups komt dit jaar door de hitte drie maal zoveel voor als eerder het geval was. De haartjes van het dier veroorzaken jeuk op huid en in ogen en longen.

Veel gebruikers van sociale media suggereren dat eikenprocessierupsjeukpiek een goede gegadigde zou zijn voor de verkiezing van de Woord van het Jaar. Ook vond er veel discussie plaats wat de woordwaarde zou kunnen zijn als het woord op een Scrabblebord zou passen. Ook het account van het genootschap Onze Taal besteedde dinsdagavond al aandacht aan het mogelijke Woord van het Jaar.