Derks in de roos met pleidooi voor ambacht

Beroemd
door anpdonderdag, 01 juni 2017 om 16:01
derks in de roos met pleidooi voor ambacht1496326360
Cabaretier Pieter Derks maakt sinds woensdag de tongen los over het tekort aan ambachtslieden als loodgieters en timmerlui. In zijn column op Radio 1 veegde hij de vloer aan met de ontwikkeling dat tegenwoordig vaak alleen een academische opleiding genoeg wordt gevonden. De column wordt donderdag nog volop gewaardeerd en gedeeld op sociale media.
"Twee miljoen communicatiewetenschappers en niemand die een kraan kan repareren", schampert Derks. Als dit zo doorgaat, hebben we straks niemand meer die brood kan bakken of huizen kan bouwen, vreest hij en velen lijken het met hem eens te zijn.
Volgens Derks zijn er inmiddels misschien wel 26 accountmanagers per servicemonteur. De trend komt volgens hem door het 'misverstand' dat dingen weten meer waard is dan dingen doen. Daardoor kiezen jongeren liever ,,vage theoretische opleidingen als iets met media', dan dat ze muren leren metselen.
De cabaretier grapt over een toekomst waarin mensen ,,wiskundige formules prevelend'' en op weg naar ,,een wijs maar duister niets'' de hongerdood sterven.