'Netflix wil serie in Amsterdam draaien'

Beroemd
door anp
dinsdag, 10 maart 2015 om 5:38
netflix wil serie in amsterdam draaien1425962424
Netflix heeft plannen om een nieuwe serie in Amsterdam te situeren. De zender heeft hierover eerste gesprekken gehad met de gemeente Amsterdam. Dat heeft Simon Brester, de filmcommisioner van de hoofdstad, dinsdag gemeld.
“De plannen staan nog in de kinderschoenen, maar ze zijn wel serieus”, stelt hij. Brester gaat nu op zoek naar een schrijver en producent die het project in de steigers wil zetten. “Maar Netflix ziet absoluut de potentie van Amsterdam als filmstad. Een langlopende serie zou in alle opzichten een geweldige boost voor de stad en de werkgelegenheid betekenen.” Eerder ontwikkelde Netflix al soortgelijke projecten in Frankrijk (de serie Marseille), Noorwegen (Lilyhammer) en Italië (Marco Polo).
Brester hoopt wel dat dit plan het Filmfonds aanspoort om de zogenoemde 'incentive'-regeling ook open te stellen voor televisieseries. “De grens tussen film en televisie is in hoog tempo aan het vervagen”, legt hij uit. “Dat zie je ook in Nederland al trouwens. Een serie als Hollands Hoop doet in filmisch opzicht niets onder voor een bioscoopproductie.”
De incentive-regeling maakt het voor buitenlandse producenten aantrekkelijker om in Nederland films op te nemen. De nieuwe stimuleringsmaatregel werd vorig jaar door het Filmfonds gelanceerd. Het fonds wilde nog niet reageren op de vraag of de regeling wellicht uitgebreid moet worden naar televisieproducties.