Premier Rutte: nieuw dieptepunt Forum door intimidatie journalist

Beroemd
door anp
zondag, 23 oktober 2022 om 23:10
1666560979
Premier Mark Rutte zegt dat Forum voor Democratie zondag een "nieuw dieptepunt heeft bereikt" door een journalist in een YouTube-filmpje in diskrediet te brengen. "In een democratie moeten journalisten hun werk kunnen doen zonder in diskrediet te worden gebracht", twittert Rutte.
Ook vice-premier Sigrid Kaag heeft geen goed woord over voor de actie van Forum-Kamerlid Gideon van Meijeren, die politiek verslaggever Merel Ek van SBS6 als 'riooljournalist' wegzet. "Iedere keer als je denkt ‘de bodem is in zicht’, dan blijkt het erger en gevaarlijker te kunnen. Desinformatie en intimidatie ondermijnen de samenleving", twittert Kaag. "Zo ook deze absurde provocatie. Dit ontstijgt partijpolitiek, het gaat om onze democratie." Ze roept twitteraars zich op uit te spreken via #wijzijnmetvelen.
Eerder spraken onder meer minister Hugo de Jonge, staatssecretaris Eric van der Burg en diverse Tweede Kamerleden, onder wie Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Jesse Klaver (GroenLinks), hun verontwaardiging uit over de video. Het is de eerste aflevering uit wat volgens FVD een hele serie moet worden met als titel 'Riooljournalistiek ontmaskerd'.
Alarmerend
Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NJV) noemt de actie "in alle opzichten alarmerend en kwalijk. Vooral omdat hij Kamerlid is én aankondigt dat dit een begin van een reeks is. Hij dreigt eigenlijk: 'journalisten pas op'. Dit soort acties ondermijnen de rol van journalist." De NVJ onderzoekt of juridische stappen kunnen worden genomen.
In de eerste aflevering valt Van Meijeren de SBS-verslaggever aan op haar gebruik van het woord liquidatie. Ek gaf in een eerdere vraag aan het FVD-Kamerlid een uitleg aan de term die niet bleek te kloppen. In een reactie op Twitter en in het gesprek met Van Meijeren geeft ze dat toe. Het punt dat ze wilde maken blijft echter staan, benadrukt ze: "Woorden kunnen op meerdere manieren worden uitgelegd." De SBS-verslaggever noemt de manier waarop Van Meijeren haar heeft benaderd "niet oké". Hoofdredacteur Marc Veeningen van Talpa Network, het moederbedrijf van SBS, sluit zich daarbij aan. "Het interview is gedaan in een gebied waar überhaupt niet gefilmd mag worden", voegt hij eraan toe.
Derksen
Veeningen is ook kritisch over het feit dat het gesprek tussen Van Meijeren en Ek werd opgenomen, terwijl het FVD-Kamerlid de journalist daarvoor vertelde dat de camera "weg" was. Heimelijk opgenomen gesprekken publiceren mag alleen als "een ernstige misstand" aan de orde wordt gesteld, aldus de hoofdredacteur. "Je kunt je afvragen of dat hier het geval is."
De precieze betekenis van woorden was mede ter sprake gekomen vanwege de eerder uitspraken van FVD-leider Thierry Baudet over "reptielen" die de wereld zouden besturen. Daarvan zei hij later dat dit metaforisch bedoeld was. Het woord "liquideren" kwam aan de orde omdat SBS-presentator Johan Derksen het in een veelbesproken opmerking gebruikte in een opmerking over Baudet. Derksen zei erachteraan dat hij zich versprak.