Tahmina Akefi: ‘Toen Peter in coma lag, liet ik hem ons liedje horen. Er rolden twee tranen uit zijn ooghoek’

Beroemd
door Gerard Driehuisvrijdag, 18 november 2022 om 8:47
anp 443631767
Tahmina Akefi bleek de grote liefde van Peter R. de Vries. Dat wist bijna niemand tot zijn dood. Sindsdien laat ze veel van zich horen, en dat vindt niet iedereen kies. Dat kan haar niet zoveel schelen, zegt ze tegen Humo: ‘Wat anderen van onze relatie maken, is niet belangrijk. Ik weet wat ik met Peter had. Iemand uit onze dichte kring vroeg of het wel verstandig was om het boek uit te brengen, omdat de kritiek weleens hard zou kunnen zijn. Maar ik wilde me de mond niet laten snoeren. Dat heb ik van Peter geleerd.’
Ze vertelt Humo over de laatste dagen. "Toen ik een keer zijn hand vastpakte, kneep hij erin. En toen ik hem ons liedje liet horen, ‘The First Time Ever I Saw Your Face’, vloeiden er twee tranen uit zijn ooghoek. Ik dacht toen nog: dit komt goed." Maar dat deed het niet.
"Op 14 juli zeiden de artsen dat zijn toestand achteruitging. Ik vroeg aan de verpleger of ik naast hem mocht liggen: ik wilde zijn hart horen kloppen, voelen dat hij nog leefde. Maar de verpleger twijfelde. Ik wilde niet lastig doen, en ben die avond naar huis gereden. Maar ik kon niet slapen en keerde terug naar het ziekenhuis. Gelukkig begreep de nachtverpleegster me. ‘Ik maak even plaats, dan kun je erbij,’ zei ze. Ik denk dat ze toen al wist dat hij op sterven lag. Ik ben tegen hem aan gaan liggen en ben in slaap gevallen. Ik was helemaal uitgeput door het verdriet en de angst. Pas tegen de ochtend werd ik wakker. Die dag is hij overleden."
"Hij kwam in 2015 binnen toen ik werd opgemaakt voor het praatprogramma ‘Pauw. We keken elkaar aan in de spiegel, en daar was het: het moment dat je het weet. Later vroegen we ons soms af op welk moment we verliefd werden. Maar eigenlijk wisten we sinds die blik in de spiegel allebei dat we van elkaar hielden."
"Ik werk zelf in de media (Akefi is nieuwspresentatrice bij TV Rijnmond, red.). Ik ken het klappen van de zweep en wist dat de mensen zouden fluisteren dat ik het deed omdat Peter beroemd was, of omdat ik hem wilde gebruiken. Zeker door dat grote leeftijdsverschil tussen ons: Peter was 26 jaar ouder. Op het werk hield ik onze relatie geheim. Ik wilde niet dat iemand zou denken dat Peter me aan mijn job had geholpen."
Tahmina Akefi, ‘Mijn grote liefde’, Prometheus.
Bron(nen): Humo