Oud kookboek opeens bestseller

Het boekenvak staat bol van de raadsels. Waarom leest iedereen De vliegeraar? En waarom blijven goede boeken zo vaak onverkocht? Hoe kan het dat Connie Palmen een aantal bestsellers op haar naam heeft staan? Succes voorspellen is onmogelijk, wat wel veel gebeurt is dat succesboeken onmiddellijk worden gekopieerd. Wat weer geen garantie is voor succes.
Sinds enige tijd heeft het boekenvak er een nieuw raadsel bij.
48 jaar geleden verscheen in de Verenigde Staten Mastering the Art of French Cooking van de hand van Julia Child, en het is opeens een bestseller. De laatste weken werden er 22.000 exemplaren van verkocht, meer dan er ooit in enig jaar over de toonbank zijn gegaan.
Het boek kost 40 dollar, telt 752 pagina’s en de inhoud is verre van lichtzinnig. In een tijd dat veel kookboeken recepten bieden voor maaltijden die binnen 20 minuten op tafel staan, is Mastering the Art of French Cooking heel andere kost. Hier wordt de lezer bijvoorbeeld ingewijd in de echte boeuf bourguignon.
En van vetarme maaltijden die zijn afgemaakt met allerlei slanky-producten is geen spoor te bekennen. Wie de Poulet Sauté aux Herbes de Provence wil bereiden, moet bijvoorbeel rekenen op 1 heel pakje boter in het gerecht. Een van de bekende uitspraken van Julia Chilnd (ze stierf in 2004 op 91-jarige leeftijd) was: ‘Oh, butter never hurts you.’
Eerlijk is eerlijk, het succes van dit boek kan niet worden losgezien van het uitkomen van de film Julie & Julia, met daarin het levensverhaal van Julia Child. Dus misschien is er toch een recept voor het maken van bestsellers: kom eerst met de film en pas daarna met het boek.

Bron(nen):   The New York Tmes