Boeken-Spotify in de maak: zoveel lezen als je wilt voor een vast bedrag

Voor muziek (Spotify) en films (Netflix) is het er al. Voor Nederlandse boeken komt het eraan: een dienst waar je als lezer een abonnement op neemt, waarna je zoveel boeken mag lezen als je wilt. Er wordt al lang over gepraat, maar volgens uitgevers in De Volkskrant komt zo'n dienst er nu echt aan en kan hij nog dit jaar beschikbaar komen. De bedoeling is dat alle uitgevers meedoen, zodat in principe ieder ebook dat op de markt is via de dienst beschikbaar is. Uitgevers willen zo het hoofd bieden aan het illegaal downloaden van boeken. Wie een beetje handig is kan de meeste Nederlandse boeken gratis lezen.  Onlangs bleek dat de meeste boeken illegaal worden gedownload: voor slechts 10 procent van de 128 miljoen boeken op Nederlandse e-readers is betaald. De piraterij kost Nederlandse schrijvers en uitgevers veel geld. Bij muziek en films bleek de komst van een all you can eat-model het aantal illegale downloads flink te remmen. Het verdienmodel van de dienst is zo ingericht dat auteurs een hogere vergoeding krijgen naarmate hun boeken meer en langer worden gelezen. Uit cijfers van de Stichting CPNB blijkt dat het aantal verkochte papieren boeken vorig jaar flink is gedaald. Vorig jaar gingen 39,3 miljoen papieren boeken over de toonbank, 10 procent minder dan in 2012. De verkoop van e-boeken steeg met 38 procent naar 1,7 miljoen stuks, waardoor het marktaandeel steeg van 2,2 naar 3,2 procent. In 2009 werden nog slechts 100 duizend e-boeken verkocht.

Bron(nen):   De Volkskrant      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Het is in ons land zo eenvoudig om een boek illegaal te downloaden, dat het idee van Spotify, hoe leuk ook, niet snel zal slagen. In elk geval niet in Nederland. Daar hadden ze veel eerder mee moeten beginnen.

  Het einde van het papieren boek is nabij, vrees ik. Het is onder andere de schuld van de uitgevers, die de e-books bijna net zo duur maakten als de papieren versies, waardoor het aanschaffen van een e-book niet echt aantrekkelijk werd gemaakt.

  Betekent dit, op termijn, ook het einde van de boekhandel? Ja, dat denk ik. De handel in het papieren boek is een aflopende zaak. Ze zullen op den duur uitsterven, net zoals dat ging met de platenzaken.

  Ik kan me voorstellen dat een schrijver tandenknarsend toeziet als zijn boek 100000 keer illegaal wordt gedownload. Maar het is niet zo dat dit ook een op een kan worden vertaald in verlies aan auteursrecht. Van die 100000 illegale downloaders zouden er misschien maar 5-10% het boek daadwerkelijk gekocht hebben.

  Er komt een tijd dat het schrijven van een boek niet meer loont. Net als het maken van een muziek CD. Maar de echte schrijver zal altijd blijven schrijven, ook als zijn of haar boek niet meer wordt gedrukt, maar alleen illegaal op internet zwerft. Hij blijft schrijven, of zijn boek nu geld opbrengt, of niet. Net als de echte muzikant. Die blijft muziek maken.

  De echte schrijver wil vóór alles gelezen worden. En daar is een upload van zijn boek naar internet, illegaal of niet, een ideaal medium voor.

Reacties niet toegestaan