Franse schrijfster aangeklaagd door eigen romanpersonage

Christine Angot (1959) is een van de meest gelezen schrijfsters in Frankrijk. Haar werk wordt ook wel 'autofictie' genoemd omdat ze haar romans baseert op haar privéleven. En dat mag best, zolang je er anderen maar niet mee kwetst. In 2008 ging het mis. Voor haar boek Le Marché des Amants schreef ze over de ex-vrouw van haar huidige partner en diens kinderen. Ze hield voor twee kinderen precies dezelfde namen aan en beschreef de woonplaats van de vrouw op herkenbare wijze. De vrouw, Elise Bidoit, protesteerde en er werd onderhands een schadevergoeding geregeld van maar liefst 10.000 euro. 

En nu flikt ze het weer. 'Récidive' noemt Assouline het. Elders wordt het woord 'plagiat psychique' gebruikt. In haar nieuwste boek Les Petits (2011) beschrijft Angot een vreselijke moeder van vier kinderen, een zeer pijnlijke scheiding, en een stiefmoeder (de vertelster) die de kinderen meemaakt wanneer die in de weekenden bij hun vader zijn. Alle omstandigheden kloppen met het leven van Bidoit. Die voelt zich besmeurd. "Un livre peut tuer", zegt ze. Ze stapte naar de pers en naar de rechter.

Journaliste Anne Crignon van Le Nouvel Observateur trok alle feiten na en deed fel en partijdig verslag. 'Profession: vampire', schrijft ze over het beroep van Angot. Die verdedigt zich tegenover Assouline met de bewering dat ze de vrouw totaal niet kent, het om échte literatuur gaat en dat ze haar romanpersonage op geheime wijze heeft samengesteld uit allerlei elementen.

Binnenkort mag Angot voor de rechter verschijnen. Die mag gaan beslissen wat zwaarder weegt: het recht op artistieke vrijheid of het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Blijft de vraag of een echte romancier niet in staat moet zijn een compleet fictief personage te verzinnen waarin niemand zich hoeft te herkennen.

Bron(nen):   Assouline - Le Monde  Le Nouvel Observateur