Memoires van een Seal Team Six sluipschutter

De operatie die ertoe heeft geleid dat Bin Laden dood is, lijkt volgens The New Yorker op een verhaal uit de koker van Tom Clancy: een chirurgische, clandestiene aanval diep in een vreemd land; een gehate schurk die in zijn laatste moment een vrouw als menselijk schild gebruikt; de eenheid verlaat het land per helikopter met het lijk, en een mysterieuze begrafenis op zee.
Wie Bin Laden nu daadwerkelijk door zijn hoofd heeft geschoten, daarover wordt al driftig gespeculeerd. Maar er zal weinig over naar buiten komen. The New Yorker vermoedt daarom dat het boek ‘Seal Team Six: Memoires of an Elite Navy Seal Sniper’ van Howard E. Wasdin, dat de uitgever al lang geleden plande om volgende week uit te brengen, als warme broodjes zal verkopen.

Wasdin diende tijdens de Golfoorlog in de elite-eenheid en werkte mee aan een poging om de Somalische warlord Mohamed Farrah Aidid te doden. Gisteren noemde hij Team Six "het beste counter-terrorisme-team ter wereld." In een radio-interview weigerde hij over hun tactiek te praten, maar zei hij wel dat de jongens, hoewel drie minuten verwijderd van hun doel, waarschijnlijk nog steeds niet zeker wisten of ze Bin Laden ook echt zouden kunnen doden.
Wasdin gaf tijdens het interview ook inzicht in het leven van een Team Six commando. Voor hem werd het balanceren tussen de veeleisende opleiding en zijn gezinsleven uiteindelijk onhoudbaar. Dat de commando's zouden hunkeren naar roem wuifde hij weg. “Niet een lid van het team zal zich hebben afgevraagd wat de pers zou zeggen, of hoe de operatie de geschiedenisboeken in zal gaan. Ze hadden slechts een ding aan hun hoofd: dat was de missie volbrengen.”
Maandag schreef journalist George Packer dat bij de operatie ook een dosis geluk kwam kijken, niet alleen inlichtingen en timing.
Dat geldt soms ook voor een uitgever en zijn schrijver.
.

Bron(nen):   The New Yorker