Waarom extreme moslims zo geobsedeerd zijn door vrouwenlijven

In Somalië werd een tijdje geleden een vrouw aangehouden en in het openbaar gegeseld, omdat ze een BH droeg. Wat is er - vanuit het geloof gezien - tegen een BH? Een BH is een vorm van misleiding en oplichting. Een vrouw verhult met een BH hoe haar borsten er echt uit zien en strooit de mannen daarmee zand in de ogen.
De Egyptische schrijver Alaa Aswany vraagt zich in zijn nieuwe boek onder meer af wat het toch is dat fanatieke moslims zo obsedeert in vrouwenlichamen.
Volgens Aswany zien die gelovigen vrouwen als markthandel. Een vrouw die haar borsten flatteert met een BH geeft een valse indruk van haar koopwaar (haar lichaam) aan de koper (de man), die haar zou kunnen aanschaffen (trouwen)
Aswany, in Egypte een bestsellerschrijver, zegt dat sommige fanatici in Egypte nog verder gaan dan extremisten elders: zij eisen dat vrouwen niet slecht een niqab dragen, of een burka, maar ook handschoenen. Om iedere mogelijkheid dat het vlees zorgt voor opwinding uit te sluiten
Hij geeft 2 redenen voor deze malligheid. Allereerst zijn vrouwen in de ogen van dit soort mannen slechts lichamen en instrumenten. Lichamen om als man plezier aan te hebben en instrumenten om voor hem kinderen te baren.
Ten tweede is in de ogen van fundamentalisten de vrouw de bron van de zonde. Mannen en vrouwen zondigen beide, maar de vrouw begint.
Ten derde gebruiken fanatici - in Saoedi Arabië en Iran bijvoorbeeld - alle opwinding over burka's en hoofddoekjes en ander gedoe om te zorgen dat de discussie niet gaat over belangrijke zaken, zoals de uitbuiting door de despoten en corruptie
Tenslotte gaan dit soort mensen er vanuit dat de mensen niet veel verder zijn dan de wilde beesten; niet in staat de driften en lusten te temperen als ze worden geprikkeld.
  
Welingelichte Kringen heeft het boek besteld. Misschien staan er nog meer interessante analyses in.
On the State of Egypt
Alaa Al Aswany
ISBN: 9780307946980
Engels
Paperback
192 pagina's
Random House US
€ 15,95

 

Bron(nen):   Washington Post