Tips en wenken voor wie zijn afdelingschef om opslag wil vragen

De Papieren Man, een prima site over boeken, besteedt een geestig stuk aan de vertaling van een belangrijk boek dat in de jaren zestig verscheen, maar pas onlangs in het Nederlands.
Het boek gaat over een wezenlijke vraag.
"Iedere hardwerkende sterveling vraag het zich op een onbewaakt moment af. Krijgen de beste paarden op de werkvloer eigenlijk wel de smakelijkste haver? Wordt het geen hoog tijd om je stoute schoenen aan te trekken, op je chef af te stevenen en hem eindelijk die langverwachte loonopslag te ontfutselen? Maar dan steekt het gepieker in verhevigde vorm weer de kop op. Hoe staat zijn/haar humeur er vandaag eigenlijk voor? Domineren de donderwolken of bespeur je een zweem van een glimlach? En op welk moment verschalk je hem/haar het best, tussen twee vergaderingen in of in de vroege ochtend?
Deze heilloze cirkelredeneringen vormen het vrolijke uitgangspunt van Tips en wenken voor wie zijn afdelingshoofd om opslag wil vragen van de Franse schrijver Georges Perec, de slimmerik die de wereld verblijdde met meesterwerken als Het leven, een gebruiksaanwijzing of La disparition, een complete roman zonder een enkele e erin. Perec schreef de voortjakkerende tekst voor het obscure tijdschrift L'enseignement programmé in 1968. Zonder enige vorm van interpunctie evoceert hij de tot mislukken gedoemde pogingen van een besluiteloze werknemer om zijn baas Xavier te benaderen. Spoedig raakt hij verstrikt in het kafkaëske bedrijfslabyrint. Van het kastje naar de muur én terug gaat het. Dan toch maar eerst een praatje slaan met juffrouw Yolande?"
Lees verder bij De Papieren Man

Tips en wenken voor wie zijn afdelingschef om opslag wil vragen 
Georges Perec
€12,50
ISBN: 9789029573719
95 pagina's
Arbeiderspers

Bron(nen):   Arbeidderspers