Schrijver en psychiater Hans Keilson (101) overleden

Boeken
dinsdag, 31 mei 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De Duits-Joodse schrijver Hans Keilson is op 101-jarige leeftijd overleden. Keilson was zowel psychiater als schrijver en zette zich in voor Joodse kinderen die de Tweede Wereldoorlog hadden overleefd.
Keilson debuteerde in 1933 met Das Leben geht weiter. Het boek werd door de nazi’s verboden. De schrijver vertrok in 1936 naar Nederland en wist daar de oorlog te overleven door onder te duiken. Ook zat hij in het verzet.
Zijn ouders kon hij nog wel naar Nederland laten overkomen, maar niet laten onderduiken. Ze werden via Westerbork gedeporteerd en in Auschwitz-Birkenau omgebracht. In zijn autobiografische essay In der Fremde zuHause beschrijft Hans Keilson de laatste herinneringen aan zijn ouders.
Omdat zijn Duitse opleiding in Nederland niet werd erkend, studeerde Keilson opnieuw geneeskunde. Hij promoveerde in 1979 bij prof. De Levita. Zijn proefschrift ging over het door hem geïntroduceerde begrip 'sequentiële traumatisering' van kinderen. Het bijzondere van zijn proefschrift was dat het hem lukte om met empirisch onderzoek aan te tonen dat de opvang na ingrijpende traumatische gebeurtenissen mede beslissend is voor de verdere levensloop. Daarmee was hij zijn tijd ver vooruit. Keilson bleef tot op hoge leeftijd werkzaam als psychiater en psychoanalyticus in Bussum..
Het literaire werk van Hans Keilson was in Duitsland bekender dan in Nederland. In 2010 roemt de New York Times Komedie in Mineur (1947) en In de ban van de tegenstander (1959) als meesterwerken van een genie. De video dateert uit september 2010.