Word je van Mozart slim en van Jay-Z dom?

Boeken
vrijdag, 01 juli 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Don Campbell is de auteur van de bestseller 'The Mozart Effect' uit 1997, waarin hij de theorie verdedigt dat het luisteren naar pianomuziek van een Mozart je IQ kan verhogen. Dit naar aanleiding van een onderzoek waaruit bleek dat studenten die eerst naar een sonate van Mozart luisterden beter presteerden op tests voor abstract denken en ruimtelijk inzicht dan studenten die gevraagd werden zich te ontspannen en studenten die niets deden. Hoewel daarmee de intelligentie niet werd gemeten en uit later onderzoek is gebleken dat het Mozart effect bijzonder klein is, was dit voldoende om een nieuwe industrie op te zetten.
Alex Doman is de oprichter en CEO van Advanced Brain Technologies, die 'therapeutische muziekprogramma's op neurologische basis' biedt. Hij is ook de bedenker en co-producer van de bekroonde 'Music for Babies' collectie. Hiermee kun je een baby in bijna elke gewenste stemming brengen.
Beiden hebben daar een boek over geschreven: 'Healing at the speed of sound', dat eind september uitgegeven wordt. Ziehier 10 tips van de auteurs:
  1. werk volgens een plan: Sommige muziek werkt als caffeïne en andere als een kalmerend middel. 's Ochtends kun je naar opwekkende muziek luisteren om wakker te worden en 's avonds voor het slapen gaan beter naar rustgevende muziek.
  2. wakker worden doe je beter met een wals dan met een wekker. Voor lichte slapers zijn natuurgeluiden ideaal. Als je wil relaxen is Amerikaans-Indiaanse fluitmuziek een goede keuze. En als je een drukke dag voor de boeg hebt: jazz.
  3. op het werk: Uit onderzoek is gebleken dat je van muziek van Bach alerter wordt, maar vermijd gewenning. Wissel Bach na 30 minuten af met lichte piano jazz of stilte. Vermijd metal en snelle hiphop, want volgens de auteurs belemmeren die de prestaties op kantoor.
  4. de baby: slaapliedjes, klassieke of volksmuziek kunnen een ongeboren baby stimuleren of kalmeren. Bovendien beweren de auteurs dat is bewezen dat muziek psychische en fysiologische pijn vermindert. Na de geboorte kun je daarom het best Mozart of Bach spelen.
  5. op school: Muziekonderwijs moet aangemoedigd worden. Eerste-klassers met met veel ritmische vaardigheden presteren beter dan die met lagere scores op ritmische tests, aldus de auteurs. En 2e en 3e-klassers, die het verband geleerd hebben tussen achtste, kwart, halve en hele noten kunnen beter rekenen met breuken dan leeftijdsgenoten die breuken op de gewone manier geleerd hadden.
  6. als pijnstiller: Bij migraine kan verlichting van de pijn optreden door de trillingen van een sterke bas- of drum-beat, zoals in de meeste rock. Andere remedies tegen hoofdpijn zijn: een Tibetaanse klankschaal bij je ​​hoofd, Bach gespeeld op een kerkorgel en het geluid van een kolibrie dichtbij je hoofd.
  7. zingen: Spelen in een orkest of zingen in een koor verbetert de stemming en geeft een gevoel van verbondenheid.
  8. rust vinden: Geluiden integreren in je leven is belangrijk, maar stilte is dat ook. Zoek actief de stilte op doorheen de dag.
  9. pas op voor je oren: Gooi je oordopjes weg en vervang ze door een koptelefoon van goede kwaliteit. Zet het volume lager en gebruik de koptelefoon niet langer dan 1 uur per keer.
  10. afstemmen: Ontdek bij welke muziek jij je beter voelt. Als Bach je irriteert, moet je er niet naar luisteren.