Help, mijn moeder is een narcist!

Het zal je moeder maar wezen! Je denkt toch niet dat ze ooit netjes in de rij gaat staan om te wachten op haar beurt? Welnee, daar is ze veel te belangrijk voor. Als ze naar het casino gaat, neemt ze meteen plaats in een rolstoel. Niet dat haar iets mankeert, maar zo wordt ze door een medewerker tot aan de gewenste tafel gereden zonder te hoeven wachten. In de supermarkt klampt ze wildvreemden aan en vraagt hen om een product voor haar te zoeken. Ze vindt het vanzelfsprekend dat iedereen altijd voor haar klaar staat. Na mijn eerste bevalling was ik nogal gammel, maar zij vroeg doodleuk of ik een broodje kroket voor haar kon maken, want ze had honger en ZIJ was moe! Zo zou ik nog wel even door kunnen gaan, maar je kent dit soort mensen waarschijnlijk wel.

Narcisten zijn niet in staat om empathie te voelen en opereren alleen vanuit hun eigen behoeften. Ze geloven dat ze speciaal en uniek zijn en een voorkeursbehandeling verdienen. Maar waar komt dit vandaan? Zijn ze als kind teveel verwend? Dat kan, maar in het algemeen is het zo dat ze opgroeien in gezinnen waar gevoelens worden genegeerd of ontkend. Ze leren niet om op een adequate manier met emoties om te gaan. Misschien zijn ze in materiële zin erg verwend, maar emotioneel stonden ze in de kou. Als de gevoelens van een kind niet erkend en bevestigd worden ('jij hebt helemaal geen reden om verdrietig te zijn; je moet juist blij zijn dat mammie zo goed voor je zorgt'), kan een kind niet afgaan op zijn eigen gevoel en verwerft het weinig zelfvertrouwen. En als je niet eens weet wat je zelf voelt, hoe moet je je dan inleven in de gevoelens van anderen?

Narcisten vinden zelf meestal dat er niets aan de hand is met hen. Hoe durf je zoiets te beweren? Het ligt allemaal aan de anderen, meer bepaald aan jou! Als kind stel je hen teleur, want jij bent nu eenmaal niet zo perfect als zij. En wat je ook doet om het hen naar de zin te maken: het is nooit genoeg. Het gevolg is dat kinderen van narcistische ouders vaker hulp zoeken dan de ouders zelf. Je ouder(s) kun je niet veranderen, maar meer inzicht in je relatie met die ouder kan je wel helpen.

Boeken:
Will I Ever Be Good Enough? Healing the Daughters of Narcissistic Mothers
van Karyl McBride
Disarming the Narcissist: Surviving & Thriving with the Self-Absorbed van Wendy T. Behary

Website: www.nevergoodenough.com

Vragenlijst: test of één van je ouders narcistisch is.

Bron(nen):   Psychology Today