Het Goddelijke Monster van Tom Lanoy op tv

De 3 delen van Tom Lanoye’s trilogie Het Goddelijke Monster werden verfilmd, bleven een tijdje liggen, maar worden vanaf 4 september uitgezonden door de VRT. De hoofdrol is voor Joke Devynck als Katrien Deschrijver, de vrouw die al in de eerste alinea van het eerste hoofdstuk van het eerste deel opduikt. Het eerste hoofdstuk heet: De jonge jaren van een triest serpent. De lezer weet dus al na één bladzijde voorspel, oorzaak en milieu, en kent in grove lijnen het karakter van het hoofdpersonage.

Het lijdt geen twijfel dat de serie de winkel van Tom Lanoye zal doen draaien. Een betere reclamecampagne kan je niet bedenken. Op de boekenbeurs zal hij op z’n minst 3 handen nodig hebben om te signeren en via zijn uitgever te incasseren.

Maar Tom Lanoye verdient de roem en het geld. Door de gezamenlijke inspanningen van cultuurambtenaren en een uitgever kan een boek vertaald worden en dan moet je afwachten. De vlucht die het werk van Lanoye in het buitenland kent, wijst er echter op dat er meer aan de hand is. Zijn schrijfstijl is eigenzinnig, op z’n Lanoye’s, maar ontstijgt de Vlaamse boerenlucht.

Zijn succes heeft Lanoye dus niet zozeer te danken aan zijn neus voor publiciteit, zoals de eeuwige en voorspelbare kwade tongen beweren. Want een campagne kan de omzet doen stijgen, zonder geestelijke kracht en macht is er geen sprake van bewerkingen voor film en televisie en geen kans op een internationaal doorbraak.

Het Goddelijke Monster
De Monstertrilogie tv-editie
Tom Lanoye
€ 15,-
Uitgeverij Prometheus
ISBN 9789044620115

Bron(nen):   Knack