Schrijver en oud-diplomaat F. Springer (79) overleden

F. Springer, pseudoniem voor Carel Jan Schneider, is vandaag overleden in zijn woonplaats Den Haag. Dat heeft zijn uitgeverij Querido vandaag bekendgemaakt. De auteur en oud-diplomaat is 79 jaar geworden.

Springer debuteerde in 1962 met de verhalenbundel Bericht uit Hollandia & Schimmen rond de Parulabeter. In 1990 schreef hij het boekenweekgeschenk Sterremeer. Vier jaar later werd Springer met Bandoeng-Bandoeng genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Voor zijn oeuvre ontving hij in 1995 de Constantijn Huygensprijs.

Als diplomaat was Schneider onder meer werkzaam in Bangladesh, Iran, Angola en in Oost-Duitsland. Over die tijd in Oost-Berlijn kwam in 2010 zijn roman Quadriga, een Eindspel uit.
Volgens de NRC werd het werk van F. Springer gekenmerkt door een kraakheldere stijl en onderkoelde humor. “F. Springer was één van de belangrijke na-oorlogse schrijvers. Zijn werk werd gekenmerkt door een kraakheldere stijl en onderkoelde humor. Het boek Teheran, een zwanenzang (1991) is een van zijn bekendste werken. In het boek beschrijft hij hoe de islamitische revolutie het moderne Perzië snel kon veroveren. Daarnaast schreef hij, net zoals Jeroen Brouwers, Rudy Kousbroek en Hella Haasse over zijn jeugdherinneringen in Nederlands-Indië. Dat deed hij in het boek Bandoeng-Bandung.”

De literatuurcriticus van de Volkskrant, Arjan Peters, interviewde Springer vorig jaar over zijn laatste roman Quadriga, een eindspel. Dat interview is hier te lezen.

Bron(nen):   NRC