12 manieren om de strijd te bevorderen in je relatie

Mensen die in relatietherapie gaan, willen vaak helemaal niet leren om beter met elkaar om te gaan. Ze willen hun gelijk halen. De ander moet toegeven hoe egoïstisch hij/zij is. Maar uiteindelijk moet je kiezen: beleef je meer plezier aan de strijd of wil je een bevredigende relatie?

Wat bevordert de strijd?

 1. Macht en controle
  Er kan er maar één de baas zijn, vaak ten koste van de ander. Controleren en intimideren is niet bevorderlijk voor de intimiteit.
 2. Zelfverwijt
  Als je jezelf overal de schuld van geeft, kan de ander dat niet meer doen. Je maait het gras voor de voeten van je partner weg, maar je bent geen prettig gezelschap.
 3. Wraak
  Dat geeft je in het beste geval een gevoel van gerechtigheid, maar het maakt je niet gelukkiger. Als de ander dan ook weer wraak neemt, is het hek van de dam.
 4. Rechtvaardigheid
  Als iemand niet voldoet aan onze verwachtingen, zeggen we al snel: 'Dat is niet eerlijk!'. En dat zien we dan algauw als een reden om de ander aan te vallen. Het gaat om jouw interpretatie van de gebeurtenissen en niet om een absolute norm.
 5. Narcisme
  Dit maakt dat je niet de minste kritiek kunt verdragen. Je partner af en toe gelijk geven, kan geen kwaad.
 6. Competitie
  Je kan ook doorgaan om te bewijzen dat je er langer mee door kan gaan dan de ander. Meestal brengt je dat beiden niet ver.
 7. Woede en verbittering
  Er zijn 3 manieren om die te uiten: openlijk agressief (de confrontatie aangaan), passief agressief (de acties van de ander sabboteren, zonder daar openlijk voor uit te komen) of door rustig te vertellen wat je voelt. Adem in en adem uit.
 8. Verwijten maken
  Het is moeilijk om toe te geven dat het jouw schuld is, maar wat levert het je op om aan te tonen dat de ander schuldig is?
 9. Het zondebok fenomeen
  Als je alleen maar iemands negatieve eigenschappen benadrukt, ook tegenover anderen, zie je de positieve eigenschappen niet meer.
 10. Trots en schaamte
  Als iemand die je na staat je op je fouten wijst, kan dat pijnlijk zijn. Vaak reageren mensen dan defensief. Je kwetsbaar op durven stellen is de kunst.
 11. De waarheid
  Veel conflichten gaan over wie het bij het rechte eind heeft, maar de waarheid is relatief en in bijna ieder standpunt schuilt wel iets van waarheid.
 12. Verborgen agenda's
  Dit is de moeilijkste. Heb je ook profijt van de problemen in de relatie? Wil je er ook echt iets aan doen?

Wie er het fijne van wil weten (en wat je eraan kan doen), moet het boek van Dr. David Burns 'Feeling Good Together. The Secret to Making Troubled Relationships Work' erop nalezen

Bron(nen):   Psychologies  Amazon