Meisjes hebben last van het prinsessensyndroom

Disneyverhalen over mooie prinsessen doen meisjes geloven ze dat hun uiterlijk het belangrijkste is. Jennifer L Hardstein, auteur van het boek 'Princess Recovery: A How-To Guide to Raising Strong, Empowered Girls Who Can Create Their Own Happily Ever Afters', noemt dat het 'prinsessensyndroom'. Volgens haar zenden sprookjesverhalen over prinsessen een gevaarlijke boodschap uit. Sprookjes als 'De schone slaapster' en 'Assepoester' promoten het idee dat als een meisje mooi genoeg is, chique kleding en schoenen draagt, ze liefde zal vinden en populair zal zijn. Kinderen vanaf 2 jaar zouden dit onrealistische ideaalbeeld overnemen, wat hun latere zelfbeeld kan beïnvloeden.

Dit soort boodschappen hebben een grote impact op het zelfvertrouwen en dit maakt het moeilijk voor kinderen om te leren dat intelligentie, generositeit en passie meer belangrijke waarden zijn. 'De meisjes krijgen overal de boodschap dat wat ze waard zijn vooral gebaseerd is op hoe ze er uit zien en de dingen die ze hebben en dat is erg oppervlakkig', aldus Hardstein.

Haar boek leert ouders hoe hun kinderen te laten genieten van dit soort films en tieners toe te staan naar de Kardashians te kijken, maar hen ook aan te moedigen te discussiëren welke boodschap de media uitzenden. Ze moeten kinderen al op jonge leeftijd leren zich hierbij vragen te stellen. Veel ouders beseffen niet dat hun kroost de boodschap hierachter niet zelf kan ontcijferen. Ook over realityseries heeft ze een duidelijke mening: 'Kim Kardashian is een mooi voorbeeld van hoe het niet moet. Ook make-up, beha's en sexy slipjes voor kleine kinderen verergert dit.'

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws