Boek ‘The Obamas’ onthult spanningen tussen Michelle en topadiviseurs Witte Huis

In het begin van de ambtstermijn van president Obama waren er spanningen tussen Michelle Obama en zijn Witte Huismedewerkers. Die stoorden zich vooral aan de manier waarop de First Lady zich bemoeide met de politieke agenda van de president. Dat onthult het boek ‘The Obamas’ dat vrijdag verschijnt in de VS maar waarvan op de site van The New York Times vandaag een voorpublicatie te lezen is.

Volgens de auteur Jodi Kantor, journaliste bij de NYT, had Michelle Obama het in het begin behoorlijk moeilijk om haar rol te vinden binnen de organisatie van het Witte Huis. Begin 2010 kwam het, schrijft Kantor, zelfs tot een ware crisis. Michelle vreesde dat het compromis dat haar man bereikt had rond de ziekteverzekering niet ver genoeg ging en dat de kiezers hem zouden gaan zien als een 'doodgewone politicus' en niet als de ambitieuze hervormer.

De spanning liep zo hoog op dat de voormalig stafchef van de president, Rahm Emanuel, zijn ontslag indiende. 
Ook Obama’s woordvoerder, Robert Gibbs, zou tijdens een vergadering in september 2010 hevig hebben gefulmineerd en gevloekt over opmerkingen van de First Lady.Kantor, die voor het boek zo’n 30 (oud-)medewerkers van president Obama en vrienden van de Obama’s interviewde, omschrijft Michelle als iemand die bereid is om de 'ambiteuze maar soms onpopulaire hervormingsmaatregelen' van haar man te verdedigen, terwijl de staf van de president meer oog zou hebben voor het beschermen van de politieke belangen in het Congres en voor de peilingen.

Bron(nen):   The Washington Post