Leon de Winter verstoorde op schofterige wijze de euthanasie van Rogi Wieg

Dichter Rogi Wieg was een leven lang depressief. Zo structureel dat hij dood wilde. De artsen waren er van overtuigd dat er sprake was van ondragelijk lijden, zodat een arts hem bijstond bij euthanasie. Maar om onduidelijke redenen was Leon de Winter, altijd in voor een rel, het daar niet mee eens. En uiteraard vond hij zijn eigen mening belangrijker dan die van Wieg, zijn vrouw en de medici die hen begeleidden. Hij poogde op de avond dat Wieg ging sterven de plechtigheid en het sterven dan ook in de war te sturen. De weduwe van Wieg, Abys Kovacs-Wieg, vertelt daar vandaag over in NRC. NRC: Het echtpaar probeerde in rust naar het einde toe te leven en verzocht iedereen daar rekening mee te houden. Joost Zwagerman, Jessica Durlacher en Leon de Winter probeerden die euthanasie tot op het moment dat het plaatsvond tegen te houden. Tot voor de voordeur. "Ook Leon de Winter en Jessica Durlacher begonnen contact te zoeken. […] Terwijl ze jarenlang niet in ons leven waren geweest. Ze hadden voordien alle gelegenheid gehad om Rogi iets te laten weten. Een half uur voor zijn dood stonden ze hier opeens voor de deur, samen met de zus van Rogi. We hoorden ze beneden roepen. Rogi heeft alles gehoord; zijn bed stond voor het halfopen raam. Het heeft zijn sterven onnodig moeilijk gemaakt. Leon de Winter zond op de avond van de dood nog deze tweets de wereld in.Schermafbeelding 2015-10-03 om 09.45.36

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Diederdick

  Dus ook Joost Zwagerman.
  Die een maandje later zelfmoord pleegde..

 2. Templein

  Ik mis nog de naam van Bram Bakker, die de euthanasie ook al voorbarig vond en daarmee aan de weg timmerde.

  Het lijkt me goed om impulsieve daden te voorkomen. Klinieken voor het levenseinde mogen ook geen doodsmachines worden, tengevolge van de neoliberale maatschappij die zogenaamd maatschappelijk minder geslaagden uitsluit van achting, psychische ondersteuning/leerprocessen, kwalitatieve hulp en acceptatie van hun zijn.

  Vervolgens zouden mensen die regelmatig hun leven zien afbreken door innerlijke, destructieve conflicten, wel kans dienen te krijgen om met steun van anderen uit het leven te stappen. Maar dan moeten er wel alternatieven zijn aangeboden.

  Dat de doden mogen rusten in vrede en de nabestaanden een warme, betrokken omgeving ervaren, berustend op waarachtig inleven.

  • lightningbolt

   Bram Bakker wil alleen maar zoveel mogelijk z’n boeken promoten.

   (in antwoord op Templein)
 3. lightningbolt

  Bram Bakker is een nietsnut. Een mediapsychiater die voornamelijk z’n boeken maar zit te promoten…kuch. En Joost Zwagerman…boeken schrijven tegen zelfmoord en dan zelf zelfmoord plegen. En ik mis een reactie van psychiater Boudewijn Chabot. Maar die zit ook alleen maar z’n boeken en dvd’s te promoten.

  Van de ca. 2000 zelfdodingen per jaar zitten ook ongeveer 600 mensen bij die al bekend zijn binnen de GGZ. En een deel daarvan heeft hun behandelaar herhaaldelijk verzocht om euthanasie/hbz. Die mensen moeten op een nette manier geholpen worden. Gelukkig is er verandering gaande. Tot 2008 werden verzoeken uit de psychiatrie nauwelijks ingewilligd. Daarna 0-2 keer per jaar en vanaf 2011 werden het er meer. Vorig jaar zijn 43 mensen geholpen. Dit jaar zullen het zo rond de 50 patienten zijn. De geestelijke gezondheidszorg heeft niet zoveel te bieden aan pallitatieve zorg. Psychofarmica, therapieën en gesprekken. En als dat na jarenlang proberen allemaal faalt en iemand wil op een humane manier uit het leven stappen, dat vindt ik dat daar gehoor aan gegeven moet worden. En niet doorbehandelen, doorbehandelen en nog eens doorbehandelen.

  • Bouwplaats

   Het probleem zit hem mijns inzien en ervaring niet in de arrogantie van de beroepsgroep psychologie/psychiatrie, maar meer in het feit dat algemene geneeskunde deze vorm van zorg niet voor vol aanziet omdat het volgens vele geen exacte wetenschap betreft. Lichamelijke pijn is makkelijker te identificeren dan geestelijk lijden. Daarbij wordt euthanasie vaak alleen toegepast wanneer lichamelijk herstel onmogelijk is en de patiënt uiteindelijk toch zal sterven. Deze ‘uitzichtloosheid’ is moeilijker te kwantificeren bij geestelijk lijden en waarschijnlijk daarom wordt euthanasie voorzichtiger toegepast. Neemt niet weg dat hier meer aandacht en mogelijkheden voor moet komen.

   (in antwoord op lightningbolt)
 4. Parte Zwiet

  Leon de Winter is echt een enorme proleet

 5. Jaap Aap

  Leon de Winter mag zijn mening verkondigen maar hij heeft het hier persoonlijk gemaakt en dat is een onaanvaardbare inbreuk op het privé-leven van Wieg en zijn familie.

  Hij hoeft het niet eens te zijn met de beslissing die Wieg heeft gemaakt maar als het aan de eisen van de wet voldoet zal hij dat moeten accepteren en/of strijden voor een verandering van de wet. Wat een eikel van een vent!

 6. lightningbolt

  Leon de Winter is teveel met 40/45 bezig. Dat was inderdaad moord.
  Hier betrof het levensbeëindiging op verzoek.

Reacties niet toegestaan