Man achter het referendum heeft hele enge ideeën

SCP-ambtenaar Pepijn van Houwelingen was medeorganisator van het Oekraïnereferendum. Onder het pseudoniem Vossius schreef hij een duister essay vol bewondering voor Hitlers Derde Rijk. Dat ontdekte NRC. Zweepslagen voor iemand die mensen lastigvalt op straat. Bankiers ophangen wegens wanbeleid, „onder luid gejuich van de bevolking”. Discriminatie van etnische minderheden om het groepsgevoel bij de meerderheid te bevorderen.

Het staat in Oneigentijds , een roman van een zekere Vossius – verschenen in 2010. Dat boek is geschreven door  politieke activist Pepijn van Houwelingen, een van de twee mannen die de drijvende kracht was achter het Oekraïne-referendum. Hij zegt dat het fictie is en dat hij zelf andere ideeën heeft. Dat kan

Het gaat in het boek wèl veel over Europa.

Er staat dat Europa verziekt en verzwakt is door „het mekkeren” over mensenrechten als vrijheid en gelijkheid. En er staat ook dat het Derde Rijk te verkiezen is boven onze samenleving, omdat het, hoe grotesk ook, tenminste nog een hoger doel diende, en daarmee vitaliteit en kracht losmaakte.

„Mijn schrijverschap staat volledig los van mijn eigen (al dan niet politieke) opvattingen.” Een verdere toelichting wenst hij NRC niet te geven.

In een interview met NRC over het Oekraïnereferendum eind maart erkenden Van Houwelingen en Arjan van Dixhoorn (de tweede man achter het referendum) al dat Oekraïne ze niets kan schelen. Hun doel was het beschadigen van de EU.Daar pleit ook Vossius voor in het boek. En voor referenda om de elite te tarten. Met een doel: „Tenslotte dient, zodra deze mogelijkheid zich voordoet, de burgerij zich zo snel mogelijk te bewapenen omdat in laatste instantie alleen een bewapende en georganiseerde burgerij voldoende zekerheid biedt tegen hypercentralisatie, staatsterreur en onderdrukking.”