Dubbele nationaliteit belemmert integratie niet

Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben een tweede paspoort en daar wordt in Nederland nogal moeilijk over gedaan, want dat zou de integratie belemmeren. In een historisch en internationaal vergelijkend onderzoek vindt juriste en rechtssociologe dr. Betty de Hart van de Radboud Universiteit Nijmegen daarvoor weinig aanwijzingen. Zij ging na hoe men in Nederland en in andere landen tegen een dubbele nationaliteit aankijkt en legde haar bevindingen vast in een boek: Een tweede paspoort. Aan bod komen onder meer discussies over de dubbele nationaliteit van Japans-Amerikanen tijdens WO II, van Nederlandse emigranten in Zuid-Afrika in de jaren '80 en van moslims 9-11. In de VS en Duitsland wordt veel minder moeite gedaan om het aantal dubbele nationaliteiten in te perken. De VS houdt niet eens bij hoeveel Amerikanen een dubbele nationaliteit hebben. Baby's die op Amerikaans grondgebied worden geboren, krijgen automatisch de Amerikaanse nationaliteit, al komen beide ouders uit een ver land. In Duitsland is dat ook zo, maar daar moet de jeugd met een dubbele nationaliteit tussen 18 en 23 jaar kiezen: anders verlies je de Duitse nationaliteit. De Nederlanders met een tweede paspoort die ze interviewde, waren vooral gehecht aan hun dubbele nationaliteit omwille van de band met familieleden in het land van herkomst. ‘De mensen die hier naturaliseren zijn al geïntegreerd. Daarvoor hoeven ze niet ook nog eens afstand van hun oude nationaliteit te doen', meent De Hart. Betty de Hart Een tweede paspoort Dubbele nationaliteit in de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland ISBN 978 90 8964 444 2

Bron(nen):   Radboud Universiteit  Amsterdam University Press    

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Willem Brouwer

  Nee, het zit niet in de dubbele paspoort, maar meer in de houding. Als ik jongelui van de 2e of 3e generatie hier in de stad zie rondlopen die tegen hun kinderen van 2/3 jaar turks of marokaans hoor praten dan zit er toch iets niet goed.

  • André Somers

   En die houding die jij zo af en toe op de straat ziet of meent te te zien, is reden om aan te nemen dat dit voor iedereen of tenminste een grote meerderheid geldt, en dat dus de regels voor iedereen wel tot in het bizarre aangescherpt kunnen worden? Denk toch eens na…

   Mijn (buitenlandse) vrouw en ik voeden ons zoontje tweetalig op. Wat is daar mis mee? Zo heeft hij straks een voorsprong in zijn taalontwikkeling, en kan hij ondertussen ook mijn zijn oma praten via Skype. Binnenkort krijgt mijn vrouw haar Nederlandse paspoort, en ja, ze spreekt goed Nederlands inmiddels. Moet ze nu haar andere paspoort inleveren? Maakt het daarbij uit waar ze vandaan komt?

   (in antwoord op Willem Brouwer)
 2. Apex

  Van elke logisch oplossing voor ieder probleem is reeds het tegendeel beweerd. Door onze Stapel wetenschapper met hun linkse agenda’s.
  Zware straffen helpen niet
  Wegen aanleggen helpt niet tegen files
  Taal verplicht leren helpt de integratie niet.
  Islam is geen probleem
  Echt leren op school verhoogd het niveau niet
  etc, etc.
  Dit dubbele paspoorten gelul kan er ook nog wel bij.
  Want iemand met een zeg, Amerikaans paspoort, is hetzelfde als iemand met een zeg, Turks paspoort, nietwaar? We zijn allen toch gelijk?

 3. hugh sawyer

  @Apex
  “Taal verplicht leren helpt de integratie niet.” en “Echt leren op school verhoogd het niveau niet”
  Voor u een reden om te twijfelen aan uw eigen beoordelingsvermogens? Nee, dacht al van niet. 😉

 4. hugh sawyer

  🙂

Reacties niet toegestaan