Het ultieme recept tegen een kater? Deze schrijver zegt het te hebben gevonden

Wie te diep in het glaasje kijkt, weet wat hem de volgende dag te wachten staat: een kater. En meestal is er geen kruid tegen gewassen. Veel water drinken en wachten tot je je beter voelt, is het enige dat je kunt doen. Decennia aan onderzoek naar een remedie hebben daar tot nu toe niets aan kunnen veranderen.

Maar de Canadese schrijver Shaughnessy Bishop-Stall (44) ging niet akkoord met die conclusie en besloot eigenhandig op onderzoek uit te gaan. Zijn tienjarige project leidde uiteindelijk tot het boek Hungover: The Morning After and One’s Man’s Quest for the Cure.

Niet productief Het boek is verrassend positief ontvangen. Zo sprak The New Yorker van een ‘schaamteloos grappig verslag van de auteurs poging een geneesmiddel tegen katers te vinden’. De schrijver heeft allerlei middeltjes uitgeprobeerd, van roet drinken tot citroensap in je oksel smeren. Voor zijn boek is hij maar liefst 300 keer dronken geworden. De katers maakten hem erg traag zegt hij in een Skype-gesprek met de Volkskrant. "Ik ben niet productief geweest - een belangrijke reden dat ik er tien jaar over gedaan heb, al is dat niet fulltime geweest. Vooral het interviewen van experts was taai; met een kater is het moeilijk om nieuwsgierig en analytisch te zijn."

Gezondheid Ook heeft zijn gezondheid geleden onder de vele drinkgelagen. "Mijn darmen en maag functioneren niet naar behoren, en mijn energieniveau is niet wat het zou moeten zijn. Gelukkig heb ik geen leverschade," aldus de schrijver. Hij heeft een paar keer overwogen te stoppen met zijn project. "Vooral aan het einde, toen ik me realiseerde wat het me allemaal gekost heeft. Veel tijd en geld, maar ook dierbare mensen. Mijn relatie met de moeder van mijn zoon is geëindigd. Ik wil niet ingaan op de details, maar dat had onder meer met de werkzaamheden voor mijn boek te maken."

"Dat ik ben doorgegaan, komt ook omdat ik al zoveel geïnvesteerd had. En ik zou worden aangeklaagd door mijn uitgever," vertelt Bishop-Stall verder. Of het het allemaal waard is geweest, moet de toekomst uitwijzen. "Het hangt af van de ontwikkeling van mijn gezondheid." Maar natuurlijk ook van het succes van zijn boek. "Ik ben wel blij met alle aandacht voor mijn boek. Het is onder meer vertaald in het Duits, Russisch, Japans en Chinees. En ik kan stoppen met dromen over lovende recensies in The New YorkerThe Wall Street Journal en The New York Times."

Geen druppel Eind 2017 was zijn boek klaar. De schrijver heeft toen een paar maanden geen druppel alcohol gedronken. "Maar daarna heb ik het langzaam weer opgepikt. Het aantal keren dat ik dronken ben geweest, is op één hand te tellen. Maar ik zal, behalve als mijn gezondheid me ertoe dwingt, nooit helemaal stoppen met alcohol." Hij ziet ook voordelen van katers. "Het prettige van een kater kan ook zijn dat je maar één doel hebt – je beter voelen – in plaats van je druk te maken over alle andere, lastige aspecten van het leven."

Dé remedie De hamvraag is natuurlijk of Bishop-Stall een remedie heeft gevonden tegen een kater. Hij beweert van wel. "Mijn advocaten hameren erop dat ik erbij moet vermelden dat dit recept, en deze dosering, voor míj werkt. Dat hoeft niet voor iedereen zo te zijn. Mijn recept bestaat uit de vitamines B1, B6 en B12. Daarnaast N-acetylcysteïne (NAC), dat aminozuren bevat. Magnesium helpt om allerlei redenen. En een ontstekingsremmend middel als wierook. Ik raad de maximale dosering aan van deze stoffen, die bij de meeste apotheken in pil- of capsulevorm verkrijgbaar zijn. Ik neem ze in na het drinken, voordat ik ga slapen. Voor een avond ben je ongeveer 3 euro kwijt."

Hij legt uit: "Dit recept stopt bij mij de voornaamste kenmerken van katers: geen hoofd-, maag- of spierpijn meer. Soms heb ik nog een uitgedroogd gevoel, maar mijn organen blijven vocht opnemen, waardoor water drinken helpt. Ik hou last van moeheid en depressieve gevoelens. Dat heeft met slaaptekort en mentale aspecten te maken."