Beroemd door het verkeerde boek

Boeken
zaterdag, 23 juli 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het meest bekende boek is niet noodzakelijk het beste boek van een schrijver. Ziehier een paar voorbeelden:
  • Als je Kurt Vonnegut's meest bekende boek Slaughterhouse-Five leest en je vindt er niets aan moet je Cat's Cradle eens lezen, want dat is veel beter.
  • De dagboeken van John Cheever (Journals of John Cheever) zijn veel beter dan zijn verhalen, die beschouwd worden als zijn grootste literaire prestatie.
  • Kafka's beste werk is niet Het Proces of De Gedaanteverwisseling en evenmin zijn andere romans en verhalen, maar zijn Aforismen (Er-Aufzeichnungen).
  • Joseph Heller's Catch-22 is te lang en te rommelig en het duurt 100 pagina's voor het verhaal op gang komt. Zijn tweede roman Something Happened (Een Voorval) is daarentegen een aangrijpend meesterwerk over de horror van het dagelijks leven.
  • Wat is het meest bekende werk van Kazuo Ishiguro? In het de zwakke, niet goed uitgewerkte roman Let Me Go? Of The Remains of the Day, een aardig boek dat echter alleen maar voorborduurt op zijn eerste 2 romans? Nee, neem dan De troostelozen (The Unconsoled), een fascinerend verhaal over de angst van een man, familieverwachtingen, droomlogica, opgroeien en ouder worden.
  • In het voorwoord van Brideshead Revisited, dat Evelyn Waugh 15 jaar na de eerste publicatie schreef, zegt hij dat 'het boek werd geschreven tijdens schaarste van de oorlog en dat het boek daardoor doordrenkt is van een soort van gulzigheid, voor eten en wijn, voor de pracht van het recente verleden, en voor retorische en decoratieve taal, die ik nu - met een volle maag - smakeloos vind'. En dat is ook zo. Waugh's grote kracht is zijn (zwarte) humor en die komt veel beter tot zijn recht in Een Handvol Stof (A Handful of Dust), dat ongetwijfeld zijn beste werk is.
  • Jeanette Winterson heeft haar literaire ups and downs gehad. Haar meest bekende werk is haar autobiografische debuut Oranges Are Not the Only Fruit. Dat kan er mee door, maar veel beter is Kersen Kruisen (Sexing the Cherry).
  • Het bekendste werk van de sf-schrijver John Wyndham is ongetwijfeld The Day of the Triffids. Niet verkeerd, maar wel een beetje gedateerd. Zijn meesterwerk is: De Getekenden (The Chrysalids), maar The Midwich Cuckoos, The Kraken Wakes en Trouble With Lichen zijn ook zeer de moeite waard voor wie van het genre houdt.
Bron(nen): The Guardian