Deze beroemde Efteling-attractie is vanaf morgen gesloten

De Efteling is voor de meeste Nederlanders een begrip. Enkele attracties uit het pretpark zijn in het collectieve geheugen gegrift: de Python natuurlijk, het Sprookjesbos, maar ook de Bobsleebaan. En die laatste is na vandaag niet meer.

De achtbaan, die als thema de Zwitserse Alpen heeft, was decennia lang een van de populairste attracties. In een bobslee raasden bezoekers in 2 minuten en 10 seconden 20 meter naar beneden. De wagentjes haalden een topsnelheid van 60 kilometer per uur.

Maar de attractie die op 4 april 1985 open ging, sluit definitief zijn deuren. De oude bob kampte steeds vaker met mankementen. Er botsten al eens twee karretjes op elkaar toen het regende. Vandaag kunnen mensen voor het laatst de supersnelle afdaling maken.

Maar niet getreurd: er komt een mooie achtbaan voor in de plaats. De Max & Moritz heeft eveneens een Zwitsers thema. Ook de toegangspoort blijft behouden. Het wordt een dubbele familie-achtbaan, speciaal voor kinderen tussen de 4 en 10 jaar. De baan kost 15 miljoen euro en gaat volgend jaar al open.