Twitter boos over eisen voor vrijwilligers Eurovisiesongfestival: ‘Moderne slavernij’

Vrijwilliger bij het Eurovisie Songfestival, dat word je niet zomaar. Je moet aan flink wat eisen voldoen om voor niets te mogen werken. Op Twitter wordt er dan ook weinig positief gereageerd. "Moderne slavernij," klinkt het onder meer.

De organisatie verwacht dat je als vrijwilliger proactief bent, communicatief vaardig, Nederlands, Engels en het liefst nog een taal spreekt, 2,5 week fulltime beschikbaar bent én geen 9-tot-5-mentaliteit hebt. Je reis- en verblijfkosten worden bovendien niet vergoed. Vooral dat laatste valt slecht op social media.

"Wel een miljoenenbudget en één van de belangrijkste dingen moeten gratis door vrijwilligers gedaan worden. Organisatie, schaam je", schrijft een twitteraar. "Moderne slavernij waar weinig muziek inzit", vindt een ander.

De organisatie zoekt ongeveer honderd vrijwilligers om de buitenlandse delegaties te begeleiden. Heel vreemd is dat niet. "Bij de Olympische Spelen in Tokio werd gebruikgemaakt van 80.000 vrijwilligers. Het is een unieke ervaring waar fans voor in de rij staan,’’ reageert een woordvoerder van de NPO.