Dit is de winnende foto van World Press Photo 2013

De Zweedse fotojournalist Paul Hansen is vanochtend uitgeroepen tot winnaar van World Press Photo 2013. Hansen wint met een foto uit november vorig jaar in Gaza-stad. Op de foto is een groep mannen te zien die op weg is naar de moskee voor de begrafenis van twee dode jongetjes in hun armen. De dode jongens zijn de twee jaar oude Suhaib Hijazi en zijn driejarige broer Muhammad. Ze werden gedood bij een Israëlische raketaanval die hun huis vernietigde. Hun vader kwam ook om bij de aanval en wordt achter hen gedragen op een stretcher. De moeder werd naar het ziekenhuis gebracht. Paul Hansen vertelde NRC vanuit Stockholm hoe de foto tot stand kwam: 'Ik was in het Shiva-ziekenhuis, de dag voor ik de foto maakte. Een Noorse arts vertelde mij het verhaal over de raket die was ingeslagen in het huis van een gezin in Gaza. De moeder lag in coma bij hem op de intensive care. Hij maakte zich grote zorgen hoe ze haar het nieuws moesten vertellen als ze zou bijkomen.' De volgende dag ging Hansen op pad om een begrafenis te fotograferen. 'Toen bleek het te gaan om de man en kinderen van juist deze vrouw.' De tentoonstelling van World Press Photo zal vanaf 26 april tot 23 juni in de Oude Kerk in Amsterdam.

Bron(nen):   NRC      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. PaulusJ

  Er is geen leed in de wereld behalve dat van de Palestijnen.
  Kies de dader en zoek er de slachtoffers bij.
  100 duizenden Soedanezen, 100.000 Syriërs, 10 duizenden Libiërs en Maliërs, duizenden Tunesiërs, Egyptenaren en Iraniërs zijn niets. Een Gazaanse familie. Dat is het. Dat moet het zijn.
  De splinter en de balk kan veranderd worden in de splinter en het bos.

  (en ja elke dode is even verschrikkelijk en elke dader schuldig, maar niet alle daders even verwijtbaar)

  • zo maar iemand

   De twee jaar oude Suhaib Hijazi en zijn driejarige broer Muhammad hebben er zelf om gevraagd? Of hun vader en moeder? En Israel kan niet anders dan bevolkte gebieden bombarderen?

   (in antwoord op PaulusJ)

Reacties niet toegestaan